Навигационна пътека

Белица, област Благоевград (България)

През 1912 г. Белица е освободена от турско робство и се присъединява към Царство България. Според легендата градът носи името на красива девойка, наречена Бела Ица, която предпочела смъртта, скачайки от стръмните канари на града, пред женитбата с местен турски аскер.

Част от историята на Белица, която не може да се пропусне, е тракийското селище. В този регион са открити някои от най-древните следи от човешката цивилизация, датиращи от епохата на неолита. Тук е открита древна надгробна могила, намираща се в района на тракийските светилища във високопланинската местност Бабяшка чука на север от Белица.

За любителите на историята културният център на Белица поддържа един от най-големите етнографски музеи в България – с експонати от времето на тракийската и римската епоха до Съветската декларация за обявяване на война на България от 1944 г.

Белица е идеално място за любителите на алпийски спортове, тъй като има богата история в областта на спортните дисциплини, като ски и пешеходен туризъм. Планинският курорт Семково, който се намира на 17 км от града, се издига на височина 600 метра над морското равнище и целогодишно привлича посетители. Правителството е изградило редица еко-пътеки, които минават през някои от най-девствените кътчета на страната.

Кое прави Белица специално място?

Belitsa  Паркът за танцуващи мечки е една от специалните „весели“ атракции в Белица. Той е най-големият по рода си в Европа и е дом на нарастваща популация от спасени мечки, които се подготвят за връщане в естествената си среда. Паркът се финансира от Фондация „Бриджит Бардо“ и Община Белица

Пътуването до Белица няма да е пълноценно, ако не опитате вкусните местни гозби и ако не се насладите на празненствата след вечеря. Посещението в някой от ресторантите в стар стил в града, където можете да опитате средиземноморски тип ястия, завършва с вечер с традиционни песни от Белица, които се пеят около масите.

Белица е град, потопен в история, и общината е предприела необходимите мерки, за да запази това. Екологичните въпроси са винаги на дневен ред, а новите мерки за опазване на околната среда постоянно се подобряват.

Животът в Белица кипи през цялата година, тъй като в града постоянно се организират фестивали и различни мероприятия. В региона живеят както мюсюлмани, така и християни, чиито религиозни ритуали внасят оживление по време на празниците.

Какво да очакваме през:

  • Пролетта: топъл средиземноморски въздух, предвестник на хубавото време
  • Лятото: дълги преходи през живописни долини
  • Есента: изобилие от празнични фестивали
  • Зимата: ски-забавления от световна класа и спиращи дъха планински гледки

Акценти от град Белица:

  • Наблюдаване на весели борещи се мечки в парка
  • Завръщане в епохата на неолита
  • Пеене от сърце след весело празненство
  • Преход през прясно навалял сняг в слънчев ден
Последна актуализация: 01/07/2011 | Начало на страницата