Kruimelpad

Natuurpark Viroinval / Viroin-Hermeton (België)

Natuurwandelaars kunnen een 20 kilometer lang pad volgen dat van noord naar zuid door het park loopt. Onderweg genieten ze van het uitzicht over ongerepte weiden en velden, donkergroene bossen en glooiende heuvels.

In het noorden ligt de regio Calestienne: daar bevindt zich een van de zeldzaamste natuurlijke habitats die het park rijk is. Verderop kunt u wandelen door bijzondere historische dorpjes waar de lokale ambachtslui trots hun vakmanschap in kaasmaken en bierbrouwen laten zien. De Viroinval ligt dicht bij het stadje Chimay, dat bekend staat om zijn wereldberoemde trappistenbier. In het zuiden liggen de eindeloze bossen van de Ardennen, met een van de grootste en meest gevarieerde ecosystemen van de streek.

Wilt u liever de streek ontdekken op de mountainbike? Dat kan: de lokale overheid heeft een netwerk aangelegd van honderden kilometers fietspaden, die België en Frankrijk met elkaar verbinden.

Wat maakt het natuurpark Viroinval zo bijzonder?

Viroinval Nature ParkHet park is een paradijs voor wandelaars. U kunt spectaculaire trektochten maken door valleien en over heuvels, die het uiterste zullen vergen van uw technische kunnen. Op de mooiste plekjes vindt u uitzichtpunten en het gebied is erg geschikt voor gezinnen, met picknick- en barbecuezones.

Ook voor een romantisch uitje kunt u hier terecht. In Nismes, midden in het natuurgebied, bevindt zich het park Les Jardins d'O, een volledig vernieuwd kampeerterrein omringd door beekjes en riviertjes.

Het hele jaar door zijn er unieke evenementen en festivals waarbij de bezoekers kunnen proeven van het geweldige culturele erfgoed dat deze bijzondere regio te bieden heeft.

In de dorpen werd gebruikgemaakt van een speciaal ontwikkeld bouwplan om ervoor te zorgen dat de rustieke stijl bewaard bleef. Er lopen ook verschillende projecten om de groei van niet-inheemse planten tegen te gaan en er werden maatregelen genomen om het natuurlijke grasland op de kalksteenbodems te beschermen.

De gemeente Viroinval heeft veel aandacht voor het land en de waterlopen en voor de planten en dieren die er leven. Men probeert de bezoekers op de aangeduide wandelpaden te houden om de natuurlijke habitats te beschermen. Ook vissen is een populaire toeristische activiteit: daarom werd er een beheersplan voor visteelt uitgewerkt om het waterleefgebied te behoeden voor overbevissing.

De plaatselijke bevolking wil dat het land en de waterlopen in hun streek zuiver blijven, zodat ze nog vele jaren lang hun charme behouden.

Elk seizoen zijn specialiteit:

  • Lente: Kuddes schapen die grazen in pittoreske weiden
  • Zomer: Haal je hartje op aan barbecues, picknicks en plezier
  • Herfst: Proef de geweldige sfeer van de fruit- en wijnfestivals
  • Winter: Uitwaaien tijdens een tocht over de witbesneeuwde heuvels

Hoogtepunten van het natuurpark Viroinval:

  • Romantische wandelingen door eindeloze groene landschappen
  • Het gekwetter van vogels in de betoverende bossen
  • Het zoete, heerlijke aroma van een pas geschonken fles bier
  • Een regen van vallende sterren onder de Melkweg
Laatste bijwerking: 01/07/2011 | Naar boven