Kruimelpad

De Stad Ath (België)

Saint-Julien church © Ath.jpg

Ath is een uitnodigend stadje in het hart van Europa. Het ligt temidden van twee natuurreservaten, de “heuvels” en de “hellingen” van de Schelde. De afgelopen 20 jaar is de stad aanmerkelijk opgebloeid dankzij een verjongingskuur van het centrum en een promotiecampagne. De slogan “Het land van Ath – is groots!” en het bijbehorende logo zijn het symbool geworden van de expansie van Ath.

Cultuur

De mensen van Ath brengen de Ducasse tot leven. Maar wat is de Ducasse van Ath? Volgens de UNESCO een meesterwerk van mondeling, immateriëel erfgoed van de mensheid. De Ducasse is een processie van reuzen, een parade van figuren die al meer dan vijfhonderd jaar geschiedenis maken en die de toeschouwers een charmant middeleeuws festival biedt. Hoewel het evenement maar een paar dagen duurt, begint het eigenlijk al in de voorafgaande maanden – het is de sleutel tot het eigen karakter van de stad. Folklore die is geïnspireerd op de reuzen en de daarmee samenhangende tradities waren een stevig uitgangspunt voor een herlevingscampagne om het imago van de stad in de verf te zetten.

Goliath giant © Ath

In 1996 ging een project van start voor een infrastructuur voor kwaliteitstoerisme-het-hele-jaar-door. De stad Ath kocht dat jaar een fraai huis in het historische centrum van de stad. Het werd herdoopt tot “Het Reuzenhuis”, in 1998 werd het het museum van de folkloristische reuzen en in 2000 opende het zijn deuren.

Het Reuzenhuis, dat het hele jaar open is, bood de stad een uitstekende manier om toeristen te verwelkomen en heeft sinds zijn opening al meer dan 60.000 bezoekers ontvangen. De stad werkt samen met het Toeristenbureau en het Reuzenhuis om de Ducasse-parade te promoten door middel van een officiële poster, een folder en een toeristengids.

Ath’s geschiedenis, cultuur en tradities

Het historisch centrum heeft verschillende bezienswaardigheden, waarvan de oudste uit de 12e eeuw dateert:

  • de middeleeuwse Burbanttoren, een van de grootste historische troeven van Wallonië
  • het centrale marktplein
  • De St Julien-kerk uit de laat-14e eeuw, in neoclassicistische stijl herbouwd nadat hij was vervallen
  • De St Martin-kerk, een gotische kerk uit de 16e eeuw.

Vier musea in voorname gebouwen in het centrum van Ath zijn een bezoek waard om de smaak van de plaatselijke gewoonten en tradities te pakken te krijgen:

  • de gallo-romeinse ruimte, die historische schatten, reconstructies en de laatste technologie bijeen brengt
  • het historisch en folkloremuseum over Ath
  • het museum voor steen en de Maffle-steengroeve waar de herinneringen van de mijnwerkers van Maffle herleven
  • het nationale tennismuseum dat zich in het 17e-eeuwse stadhuis bevindt – al aan het einde van de Middeleeuwen werd er in Ath getennist.

Bezoekers zich kunnen onderdompelen in de plaatselijke manier van leven en zijn eigenheden met een bezoek aan de reuzenbrouwerij (Brasserie des Géants), aan de molens (Moulin de la Marquise in Moulbaix, Blanc moulin in Ostiches) en door een wandeling langs thematisch paden die gewijd zijn aan steenhouwerij en kastelen.

De Stad Ath (België) pdf - 2 MB [2 MB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

Laatste bijwerking: 01/07/2011 | Naar boven