Navigacijska pot

2011 – Turizem in oživljanje nepremične kulturne dediščine

Komisija je skupaj z državami članicami in državami kandidatkami izbrala temo odličnosti za leto 2011, in sicer „Turizem in oživljanje nepremične kulturne dediščine“.

Na izboru 2011 so bile nagrajene tiste destinacije, ki so oživele posamezen spomenik lokalne nepremične kulturne dediščine in ga preoblikovale v turistično znamenitost, kar bo odskočna deska za širše lokalno oživljanje.

Razpis za predloge je Komisija objavila marca 2011. Sodelujoče države so med nominiranimi destinacijami izbrale najboljšo, zmagovalci pa so bili uradno nagrajeni na slovesnosti v Bruslju 27. septembra 2011.

Vsaka nagrajena destinacija ustreza naslednjim merilom:

  • je „netradicionalna“ (v primerjavi z nacionalnim povprečjem jo obišče „manj“ ali „precej manj“ gostov),
  • sama upravlja svojo turistično ponudbo tako, da zagotavlja družbeno, kulturno in okoljsko trajnost,
  • upravljana je v partnerstvu z oblastmi, odgovornimi za upravljanje destinacije, in vsemi, ki sodelujejo v turizmu na tem območju ter v njegovi okolici (npr. ponudniki turističnih storitev, lokalne skupnosti). Javno-zasebna partnerstva so dovoljena.

Zmagovalne destinacije so prejele naziv „evropska destinacija odličnosti za oživljanje nepremične kulturne dediščine 2011“.

Imena nacionalnih projektnih vodij, ki so bili odgovorni za izvedbo izbora v posameznih državah, najdete v razdelku Projektni vodje English (en) .

Da bi dobili boljšo predstavo o razpisu in projektu, vas vabimo, da si ogledate naš razpis za predloge, ki je objavljen na spletnem mestu GD za podjetništvo in industrijo.

 

Zadnja sprememba: 29/07/2013 | Na vrh