Kruimelpad

2011 – Toerisme en Herbestemming van lokaal erfgoed

De Commissie heeft samen met de lidstaten en de kandidaat-lidstaten “Toerisme en Herbestemming van lokaal erfgoed” uitgekozen als het thema voor de EDEN-award 2011.

De zoektocht van 2011 mondde uit in een beloning voor die bestemmingen die een fysieke locatie van hun lokaal erfgoed nieuw leven hebben ingeblazen, en deze locatie hebben veranderd in een toeristische bezienswaardigheid die zal dienen als katalysator voor een ruimere lokale herbestemming.

De oproep tot het indienen van voorstellen werd door de Commissie gelanceerd in maart 2011. De deelnemende landen hebben uit de kandidaat-bestemmingen de winnende bestemmingen gekozen, en de winnaars werden op 27 september 2011 officieel bekroond in Brussel.

Alle bekroonde bestemmingen voldeden aan de volgende criteria:

  • ze zijn “niet-traditioneel” (het aantal bezoekers is “laag” tot “zeer laag” in vergelijking met het nationale gemiddelde)
  • ze beheren hun eigen toerismeaanbod zodanig dat de sociale, culturele en ecologische duurzaamheid gegarandeerd is
  • ze worden beheerd door een partnerschap tussen de overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de bestemming en allen die betrokken zijn bij toerisme in en rond het gebied (bv. toeristische dienstverleners, lokale gemeenschappen). Publiek-private partnerschappen zijn toegestaan.

De winnende bestemmingen werden bekroond als “2011 European Destination of Excellence voor de Herbestemming van lokaal erfgoed”.

De namen van de nationale projectleiders die de wedstrijd in de verschillende landen geleid hebben, kunt u terugvinden op Project Officer English (en) .

Om een indruk te krijgen van de oproep en het project, kunt u onze oproep tot het indienen van voorstellen bekijken die gepubliceerd is op de website DG Ondernemingen en industrie.

 

Laatste bijwerking: 29/07/2013 | Naar boven