Navigációs útvonal

2010 – Vízi turizmus

A Bizottság a tagállamokkal és a tagjelölt országokkal közösen a vízi turizmust választotta ki a 2010. évi kiválósági díj témájaként..

Idén olyan tenger-, tó- és folyóparti úticélokat kerestek, amelyek innovatív szemlélettel közelítik meg a vízi turisztikai kínálatukat, oly módon, hogy minőségibb környezetet igyekeznek kialakítani, megoldást keresnek a szezonjelleg problémájára, valamint megkísérlik egyensúlyba hozni a turisták számának eloszlását, elirányítva azt leghíresebb és legzsúfoltabb idegenforgalmi úticéloktól..

A pályázati felhívást a Bizottság februárban tette közzé.A résztvevő országok kiválasztották a díjra pályázó úticélok közül a győztest, miután a díjakat 2010. szeptember 22-én a hivatalos díjátadó ünnepély keretében adták át..

Minden úticélnak meg kellett felelnie a következő általános feltételeknek:

  1. „nem hagyományos” úti célnak kellett lennie (a látogatói gyakoriság mérőszámának az „alacsony” és a „nagyon alacsony” között fekvő tartományba kellett esnie az országos átlaghoz viszonyítva);
  2. az országos, illetve regionális szabályok értelmében tenger-, tó- vagy folyóparti idegenforgalmi úti-célnak minősült;
  3. saját idegenforgalmi kínálatát úgy kellett hogy irányítsa, hogy biztosítsa a társadalmi, kulturális és környezeti fenntarthatóságot, az igazgatási feladatokat pedig a védett terület kezeléséért felelős hatóságok, illetve a területén és környékén zajló turizmusban érintettek (pl. idegenforgalmi szolgáltatók, helyi közösségek) közötti partnerség látta el.

A nyertesek a " Fenntartható vízi turizmust kínáló EDEN úticél" címet kapták.

A pályázatot az egyes országokban lebonyolító országos projektfelelős tisztviselők elérhetőségét ezen az oldalon English (en) találja.

Ha pontosabb képet szeretne alkotni erről a projektről, olvassa el a Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatóság honlapján közzétett pályázati felhívást!

 

 


Austria
Croatia

Germany

Ireland

Czech Republic

Malta

Slovenia
Slovenija
Italy (EDEN website) 
(National Observatory for Tourism)
Utolsó frissítés: 18/10/2012 | Az oldal tetejére