Navigációs útvonal

2009 – Turizmus és védett területek

A következő EDEN-díj a védett területeken szervezett fenntartható turizmus előmozdítására fogja helyezni a hangsúlyt. Díjat olyan védett területek, illetve ilyen területekkel szomszédos térségek nyerhetnek el, ahol olyan, gazdaságilag életképes idegenforgalmi terméket hoztak létre, amely felhasználja a védett terület kínálta értékeket, de egyszersmind tiszteletben tartja a védett környezetet és eleget tesz a helyi lakosok, illetve a látogatók igényeinek.

A pályázati felhívást a Bizottság márciusban tette közzé, 22 ország jelezte érdeklődését. Ezek 2009 májusáig választhatják ki a győztest a díjra pályázó úti célok közül. Minden úti célnak teljesítenie kell a következő általános odaítélési feltételeket:

  1. „nem hagyományos” úti célnak kell lennie (a látogatói gyakoriság mérőszámának az „alacsony” és a „nagyon alacsony” között fekvő tartományba kell esnie az országos átlaghoz viszonyítva);
  2. olyan területhez kell kötődnie, amely része a Natura 2000 hálózatnak, vagy amely az országos, illetve regionális jogszabályok értelmében egyéb módon „védett terület”-nek minősül;
  3. saját idegenforgalmi kínálatát úgy irányítja, hogy biztosítsa a társadalmi, kulturális és környezeti fenntarthatóságot, az igazgatási feladatokat pedig a védett terület kezeléséért felelős hatóságok, illetve a területen és környékén zajló turizmusban érintettek (pl. idegenforgalmi szolgáltatók, helyi közösségek) közötti partnerség látja el.

A részt vevő országok szintjén pontosabb kritériumok is meghatározásra kerülnek, amelyek figyelembe veszik az adott ország úti céljainak sajátos jellemzőit.

A nyertesek listáját hivatalosan 2009 őszén teszik közzé, és ők ekkor vehetik át díjukat is.

Az EDEN projekt népszerűsítésére országos weboldalakat is kialakítottak.


Cyprus  

 

Utolsó frissítés: 18/10/2012 | Az oldal tetejére