Navigation path

2009 – Turizmom i zaštićenim područjima

Nova nagrada projekta EDEN je usredotočena na promicanje održivog turizma u zaštićenim područjima. Odgovarajuće destinacije su ona zaštićena područja i/ili područja koja s njima graniče gdje se gospodarski održivi turistički proizvod razvija koristeći zaštićeno područje kao vrijedno dobro, cijelo vrijeme poštujući zaštićeni okoliš i udovoljavajući potrebama lokalnih stanovnika i posjetitelja.

U ožujku je Komisija pokrenula poziv za prijedloge, na koji su se odazvale 22 zemlje. Do svibnja 2009. moraju izabrati pobjedničku destinaciju među destinacijama kandidatima. Svaka destinacija mora poštovati sljedeće opće kriterije natjecanja:

  1. biti “netradicionalna” (broj posjetitelja se kreće od “malog” do “veoma malog” u usporedbi s nacionalnim prosjekom)
  2. zasnivati se na području koji je dio ekološke mreže Natura 2000 ili drukčije označenog kao “zaštićeno područje” od strane nacionalnog ili regionalnog zakonodavstva
  3. upravljati svojom turističkom ponudom na takav način da osigurava društvenu, kulturnu i okolišnu održivost, s tim da je rukovodstvo u partnerstvu između vlasti odgovornih za upravljanje zaštićenog područja i svih onih uključenih u turizam u području i oko njega (npr. davatelji turističkih usluga, lokalne zajednice)

Jasniji kriteriji će biti postavljeni na razini zemalja sudionica kako bi uzele u obzir posebne značajke svojih destinacija.

Pobjednici će biti službeno nagrađeni i javno obznanjeni u jesen 2009.

National websites have been developed to promote the EDEN process.


Cyprus  

 

Posljednji put ažurirano: 18/10/2012 | Vrh