Διαδρομή πλοήγησης

2011 – Τουρισμός και Ανάπλαση χώρων-περιοχών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τα κράτη-μέλη και τις υποψήφιες χώρες ξεχώρισαν το θέμα αριστείας για το 2011 και αυτό είναι το εξής: «Τουρισμός και Ανάπλαση χώρων-περιοχών».

Η αναζήτηση του 2011 επιβράβευσε εκείνους τους προορισμούς που έχουν αναπλάσει έναν χώρο-περιοχή από την τοπική τους κληρονομιά και τον έχουν μετατρέψει σε τουριστικό αξιοθέατο με τέτοιον τρόπο ώστε να χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης για την ευρύτερη τοπική ανάπλαση.

Η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή το Μάρτιο του 2011. Οι συμμετέχουσες χώρες επέλεξαν, στη συνέχεια, τους νικητήριους προορισμούς μεταξύ των υποψήφιων προορισμών και οι νικητές βραβεύθηκαν επίσημα στις Βρυξέλλες στις 27 Σεπτεμβρίου 2011.

Κάθε βραβευμένος προορισμός έπρεπε να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

  • να είναι «μη παραδοσιακός» (βαθμολογία επισκεψιμότητας από «χαμηλή» έως «πολύ χαμηλή» σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας)
  • να διαχειρίζεται την δική του προσφορά τουρισμού με τρόπο που εξασφαλίζει κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα
  • η διαχείρισή του να γίνεται από συνεργασία μεταξύ των δημόσιων αρχών που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση του προορισμού και όλων όσων συμμετέχουν στον τουρισμό εκεί αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών, τοπικές κοινότητες). Οι συνεργασίες δημόσιων φορέων-ιδιωτών είναι δεκτές.

Οι προορισμοί που κέρδισαν βραβεύθηκαν ως «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας για την Ανάπλαση Χώρων-Περιοχών για το 2011».

Τα ονόματα επαφών των Υπεύθυνων Έργου κάθε χώρας, οι οποίοι διαχειρίστηκαν το διαγωνισμό σε κάθε χώρα, είναι διαθέσιμα στη σελίδα Υπεύθυνων Έργου English (en) .

Για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα σχετικά με την πρόσκληση και το έργο, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων που δημοσιεύεται στον ιστότοπο ΓΔ Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας.

 

Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2014 | Αρχή σελίδας