Kruimelpad

2009 – Toerisme en beschermde gebieden

De nieuwe EDEN-prijs richt zich op het bevorderen van duurzaam toerisme in beschermde gebieden. Om in aanmerking te komen, moeten de bestemmingen beschermde gebieden zijn en/of gebieden die daaraan grenzen, waar een economisch haalbaar toeristisch aanbod is ontwikkeld, dat gebruik maakt van het beschermde gebied en het respecteert en dat tegemoet komt aan de behoeften van de plaatselijke bevolking en van de bezoekers.

De Commissie deed haar oproep om voorstellen in maart en 22 landen schreven erop in. Ze hebben tot mei 2009 om uit de kandidaat-bestemmingen een winnaar te kiezen. Alle bestemmingen moeten aan de volgende algemene criteria voldoen om te winnen:

  1. geen “vaste waarde” zijn (bezoekersaantallen van “laag” tot “zeer laag” in vergelijking met het landelijk gemiddelde)
  2. gericht zijn op een gebied dat deel uitmaakt van het Natura 2000 Netwerk of anderszins zijn uitgeroepen tot “beschermd gebied” in de landelijke of de regionale wetgeving
  3. het eigen toeristische aanbod zo kunnen beheren dat de sociale en culturele duurzaamheid en die van het milieu gegarandeerd worden; het beheer moet een samenwerkingsverband zijn van de overheden die het beschermde gebied beheren en alle andere toeristische organisaties in en rond het gebied (zoals leveranciers van toeristische diensten, gemeenten ter plaatse)

Nadere criteria zullen worden vastgesteld voor de deelnemende landen zodat ze rekening kunnen houden met de specifieke kenmerken van hun eigen bestemmingen.

De winnaars worden officieel bekendgemaakt in het najaar van 2009.

Er zijn nationale websites ontwikkeld om het EDEN-proces te promoten.


Cyprus  

 

Laatste bijwerking: 27/10/2014 | Naar boven