Navigacijska pot

Radijska in telekomunikacijska terminalska oprema

En polnilnik za vse - Zgodba

One charger for all logo © European Union 2008-2011

Ocenjuje se, da se v 27 državah članicah EU uporablja 500 milijonov mobilnih telefonov – in ta številka se vsak dan povečuje, hkrati s številom znamk in modelov, med katerimi lahko izbirate pri nakupu novega telefona.

Polnilniki, ki jih uporabljamo s telefoni, se pogosto razlikujejo po proizvajalcu in modelu, tako da je sedaj na trgu 30 različnih vrst polnilnikov.

Kolikokrat že smo pozabili polnilnik in morali prositi prijatelja ali sodelavca z enakim telefonom, naj nam ga posodi, ko nam je začelo zmanjkovati baterije? Dejstvo, da obstaja toliko različnih polnilnikov, pa ima poleg tovrstnih neprijetnosti tudi strahotno negativen vpliv na okolje.

Težava je v tem, da navadno dobimo nov polnilnik vsakič, ko zamenjamo telefon, posledica česar so velikanske količine odpadnih polnilnikov. V skoraj vsakem gospodinjstvu imajo pravo zbirko starih polnilnikov – in zaradi tega se v EU ustvari več kot 51 000 ton elektronskih odpadkov na leto.

Ko je Evropska komisija ugotovila, da je to resna težava, ki vpliva tako na potrošnike kot na okolje, je marca 2009 pozvala proizvajalce mobilnih telefonov, naj se odločijo, ali bodo v panogi prostovoljno sprejeli standarde za polnilnike ali pa bo uvedla obvezne zakonske določbe EU.

Tako so se junija 2009 večji proizvajalci mobilnih telefonov v Evropi dogovorili, da bodo uvedli skupen polnilnik za podatkovne mobilne telefone, ki se prodajajo v EU. Memorandum o soglasju – do zdaj ga je podpisalo 14 proizvajalcev pdf - 6 KB [6 KB] English (en) – zavezuje industrijo, da zagotovi združljivost polnilnika na podlagi mikro USB priključka.

Evropski potrošniki bodo v prvih mesecih leta 2011 lahko kupili standardni telefonski polnilnik za vse podatkovne mobilne telefone – tudi za pametne telefone –, ki se prodajajo v 27 državah članicah EU.

Ko bomo tako spet pozabili telefonski polnilnik, bomo lahko napolnili telefon z novim enotnim polnilnikom. Pa ne samo to, ker se bodo polnilniki začeli prodajati posebej, nam ne bo treba kupiti novega polnilnika, vsakič ko bomo nabavili nov telefon.

Tako se bo zmanjšalo število polnilnikov, kar bo tudi pozitivno vplivalo na okolje. Ker se bo zmanjšal obseg nepotrebne prodaje polnilnikov, se bo v prihodnjih letih tudi občutno zmanjšala količina elektronskih odpadkov.

To je dobra novica za potrošnike in za okolje.

Povej naprej: FacebookGoogle+LinkedInpošlji prijatelju

Normalna velikost črkPovečaj črke za 200 odstotkovnatisni stran