Acest site a fost arhivat la data de 02/02/2015
02/02/2015

Cale de navigare

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Echipamente radio şi echipamente terminale de telecomunicaţii

Un singur încărcător pentru toate telefoanele mobile - Povestea

One charger for all logo © European Union 2008-2011

În cele 27 de state membre ale UE se folosesc circa 500 de milioane de telefoane mobile - iar acest număr creşte în fiecare zi cu o varietate ameţitoare de mărci şi modele dintre care putem alege atunci când cumpărăm un telefon nou.

Cu toate acestea, încărcătoarele de telefon pe care le folosim diferă foarte adesea, în funcţie de producător şi de model; pe piaţă există în prezent 30 de tipuri diferite de încărcătoare.

Oare de câte ori nu ne-am uitat încărcătoarele, nu am văzut că ni se descarcă bateria şi că trebuie să împrumutăm un încărcător de la un prieten sau de la un coleg care are acelaşi tip de telefon? Dincolo de faptul că este o situaţie neplăcută, existenţa unui număr atât de mare de tipuri de încărcătoare este şi extrem de nocivă pentru mediu.

Problema este că, de regulă, ori de câte ori ne schimbăm telefonul primim un încărcător nou, ceea ce duce la o cantitate imensă de deşeuri provenind din încărcătoarele inutile. În aproape fiecare casă găsim o întreagă colecţie de încărcătoare vechi – care în prezent generează în UE mai mult de 51.000 de tone de deşeuri electronice pe an.

Comisa UE, remarcând faptul că aceasta este o problemă gravă care afectează atât consumatorii cât şi mediul, a dat, în martie 2009, un ultimatum producătorilor de telefoane mobile privind adoptarea unor standarde comune pentru încărcătoare; în caz contrar, aceştia vor fi supuşi legilor europene obligatorii.

În iunie 2009 cei mai mari producători de telefoane mobile din Europa au căzut de acord să adopte un încărcător universal pentru telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date vândute în cadrul UE. Un memorandum de înţelegere – semnat la zi de către 14 producători pdf - 6 KB [6 KB] English (en) – îi obligă pe aceştia să furnizeze încărcătoare compatibile având la bază conectorul micro USB.

În primele luni ale anului 2011 consumatorii europeni vor putea achiziţiona un încărcător de telefon mobil standard pentru toate telefoanele adaptate pentru transferul de date – inclusiv pentru smartphone-uri – vândute în toate cele 27 de state membre ale UE.

Aşadar, dacă ne uităm încărcătoarele, în curând vom putea să ne alimentăm telefoanele mobile folosind noul încărcător universal,. În plus, atunci când încărcătoarele vor fi vândute separat, nu va mai trebui să achiziţionăm un încărcător nou pentru fiecare telefon mobil nou.

Mai mult chiar, datorită faptului că se va reduce numărul de încărcătoare, impactul asupra mediului va fi unul pozitiv. Prin reducerea numărului de încărcătoare vândute în mod inutil se vor reduce în mod semnificativ şi deşeurile electronice din anii următori.

Veşti bune pentru consumatori şi pentru mediu.

Partajează: FacebookGoogle+LinkedInTrimite pagina unui prieten

Setează pagina la dimensiunea normală a litereiMăreşte dimensiunea literei cu 200%Tipăreşte pagina