Az oldal tartalmát archiváltuk (02/02/2015)
02/02/2015

Navigációs útvonal

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Rádióberendezések és távközlő végberendezések

Egy töltő mindenhez - Az előzmények

One charger for all logo © European Union 2008-2011

Becslések szerint a 27 uniós tagállamban 500 millió körül van a használatban lévő mobiltelefonok száma – és ez a szám napról napra nő, miközben a vásárló a márkák és a modellek elképesztő sokasága közül választhat.

A mobiltelefonjainkhoz használt töltők a gyártó és a modell tekintetében igen gyakran különböznek egymástól, s jelenleg a piacon 30 különböző töltőtípussal találkozunk.

Hányszor felejtettük otthon a töltőnket, hányszor tapasztaltuk, hogy lemerült a telefonunk, és kölcsön kellett kérnünk egy töltőt barátunktól vagy kollégánktól, akinek ugyanolyan telefonja volt, mint a miénk? Eltekintve a kellemetlenségtől, maga az a tény, hogy olyan sokféle töltő létezik, hihetetlenül zavarja a környezetet.

A gond az, hogy amikor új telefonra váltunk, ahhoz általában új töltő is tartozik, aminek eredményeként óriási mennyiségű felesleges hulladék keletkezik. Szinte minden háztartásban találni régi töltőkből álló szép kis kollekciót – aminek az eredménye, hogy az EU-ban évente több mint 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik.

Látva ezt a vásárlókat és a környezetet egyaránt érintő problémát, 2009 márciusában az Európai Bizottság válaszút elé állította az ipart: vagy önként elfogadják a töltők egységes szabványait, vagy az EU automatikusan jogi eljárást indít ellenük.

2009 júniusában a vezető mobiltelefon-gyártók úgy döntöttek, hogy univerzális töltőt alkalmaznak az EU-ban értékesített adatképes mobiltelefonokhoz. Egy Egyetértési Nyilatkozat (MoU), amelyet eddig 14 gyártó pdf - 6 KB [6 KB] English (en) írt alá, arra kötelezi az ipart, hogy a Micro-USB csatlakozó felhasználásával biztosítsák a töltő kompatibilitását.

2011 első hónapjaiban az európai vásárlók bármilyen, az EU mind a 27 tagállamában értékesített adatképes telefonhoz – így az okostelefonokhoz is – szabványos mobiltelefon- töltőt tudnak majd beszerezni.

Így, ha otthon felejtjük a töltőnket, hamarosan az új egységes töltővel tölthetjük fel mobiltelefonunkat. Ha pedig a töltőket külön árulják, nem kell majd minden új mobiltelefonhoz új töltőt beszereznünk.

Mivel pedig kevesebb töltő lesz használatban, ennek kedvező környezeti hatásával is számolhatunk. A feleslegesen eladott töltők számának csökkenése következtében néhány év múlva jóval kevesebb elektronikus hulladék terheli a környezetet.

Jó hír a vásárlóknak, jó hír a környezetnek.

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének

Normál betűméretLegnagyobb betűméretOldal nyomtatása