Navigointipolku

Radio- ja telepäätelaitteet

Yksi laturi kaikkiin puhelimiin - Tarina

One charger for all logo © European Union 2008-2011

EU:n jäsenvaltiossa on käytössä arviolta 500 miljoonaa matkapuhelinta, ja lukumäärä kasvaa päivittäin. Uuden puhelimen ostajalla on valittavanaan huikea määrä puhelinmerkkejä ja -malleja.

Puhelimen laturin tyyppi vaihtelee puhelimen valmistajan ja mallin mukaan, ja markkinoilla on tällä hetkellä 30 erityyppistä laturia.

Laturi saattaa unohtua matkasta, ja kun puhelimen akusta loppuu virta, pitää pyytää laturia lainaksi ystävältä tai työtoverilta, jolla on samanlainen puhelin. Laturien viidakko aiheuttaa paitsi epämukavia tilanteita puhelimen käyttäjälle myös suunnattomasti haittaa ympäristölle.

Ongelma piilee siinä, että vaihtaessamme matkapuhelimemme uuteen, myös laturi vaihtuu yleensä samalla uuteen, ja vanhoista latureista syntyy valtavasti tarpeetonta romua. Lähes jokaisessa kotitaloudessa on kokoelma vanhoja latureita, joista syntyy EU:n alueella vuosittain yli 51 000 tonnia jätettä.

Komissio on pannut merkille, että tämä vakava ongelma koskettaa sekä kuluttajia että ympäristöä. Maaliskuussa 2009 se esitti matkapuhelinteollisuudelle vaatimuksen, jossa näitä kehotettiin ottamaan vapaaehtoisesti käyttöön yhteiset standardit latureille, tai komissio joutuisi turvautumaan velvoittavaan EU-lainsäädäntöön.

Kesäkuussa 2009 Euroopan suurimmat matkapuhelinvalmistajat sopivat EU:n alueella myytävien tiedonsiirtoa tukevien matkapuhelinten yhteislaturin käyttöönotosta. Jo14 matkapuhelinvalmistajaa pdf - 6 KB [6 KB] English (en) on allekirjoittanut yhteistyöpöytäkirjan, joka sitoo matkapuhelinalaa tarjoamaan mikro-USB-liitännän avulla yhteensopivia latureita.

Vuoden 2011 alkukuukausien aikana eurooppalaiset kuluttajat voivat ostaa standardilaturin kaikkiin tiedonsiirtoa tukeviin matkapuhelimiin, mukaan lukien älypuhelimet, joita myydään EU:n 27 jäsenvaltiossa.

Kun oma laturi on unohtunut kotiin, on pian mahdollista ladata matkapuhelin yhteislaturilla. Uuden puhelimen mukana ei myöskään tarvitse enää ostaa uutta laturia, kun laturit myydään erikseen.

Laturien määrän väheneminen saa aikaan merkittäviä ympäristöhyötyjä. Elektroniikkaromun määrä vähenee tulevina vuosina huomattavasti.

Hyviä uutisia kuluttajille ja ympäristölle.

Jaa: FacebookGoogle+LinkedInLähetä sivu

Aseta sivu normaalikokoiselle fontilleKasvata fontin kokoa 200 prosentillaTulosta sivu