Ο δικτυακός τόπος αρχειοθετήθηκε στις 02/02/2015
02/02/2015

Διαδρομή πλοήγησης

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Ραδιοεξοπλισμός και τηλεπικοινωνιακός τερματικός εξο

Ένας φορτιστής για όλα τα κινητά - Η εξέλιξη της ιδέας

One charger for all logo © European Union 2008-2011

Όπως εκτιμάται, στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται σε χρήση περίπου 500 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα - και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, όπως αυξάνεται και ο αριθμός των κατασκευαστών και των μοντέλων από τα οποία μπορεί να επιλέξει κανείς κατά την αγορά ενός καινούριου τηλεφώνου.

Ωστόσο, οι φορτιστές που χρησιμοποιούμε για τα κινητά μας τηλέφωνα πολύ συχνά διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά περισσότεροι από 30 διαφορετικοί τύποι φορτιστών.

Πόσες φορές έχει τύχει να ξεχάσετε το φορτιστή σας, να διαπιστώσετε ότι η μπαταρία σας εξαντλείται και να αναγκαστείτε να ζητήσετε το φορτιστή κάποιου φίλου ή συναδέλφου σας που έχει το ίδιο τηλέφωνο; Η ύπαρξη τόσων πολλών διαφορετικών τύπων φορτιστή, πέρα από τις πρακτικές δυσκολίες που γεννά, έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Το πρόβλημα είναι ότι κάθε φορά που αλλάζουμε κινητό τηλέφωνο αποκτούμε συνήθως κι έναν καινούριο φορτιστή, γεγονός που εν τέλει δημιουργεί τεράστιες ποσότητες περιττών αποβλήτων. Σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό υπάρχει μια ολόκληρη συλλογή από παλιούς φορτιστές – με αποτέλεσμα να παράγονται περισσότεροι από 51.000 τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων το χρόνο στην ΕΕ.

Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος και τις επιπτώσεις του τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το περιβάλλον, τον Μάρτιο του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέδωσε τελεσίγραφο στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων καλώντας τους είτε να υιοθετήσουν κοινά πρότυπα για τους φορτιστές ή, σε αντίθετη περίπτωση, να υιοθετήσουν την υποχρεωτική νομοθεσία που θα θεσπιζόταν από την ΕΕ.

Τον Ιούνιο του 2009 οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων της Ευρώπης συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενός κοινού φορτιστή για τα κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων που πωλούνται στην ΕΕ. Μέσω της υπογραφής ενός μνημονίου συμφωνίας – το οποίο έχει συνυπογραφεί έως σήμερα από 14 κατασκευαστές pdf - 6 KB [6 KB] English (en) – ο κλάδος δεσμεύεται να κατασκευάζει στο εξής συμβατούς φορτιστές με βάση το βύσμα Micro-USB.

Κατά τους πρώτους μήνες του 2011 οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν έναν τυποποιημένο φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων - συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων κινητών - που πωλούνται στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Στις περιπτώσεις λοιπόν που θα ξεχνούμε το φορτιστή μας, σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να φορτίσουμε τα κινητά μας τηλέφωνα χρησιμοποιώντας τον νέο κοινό φορτιστή. Επιπλέον, επειδή οι φορτιστές θα πωλούνται ξεχωριστά, δεν θα χρειάζεται να αγοράσουμε καινούριο φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουμε ένα καινούριο κινητό τηλέφωνο.

Επίσης, η μείωση του αριθμού των φορτιστών θα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Χάρη στη μείωση του αριθμού των φορτιστών που πωλούνται άσκοπα ο όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων θα μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Ευχάριστα νέα για τους καταναλωτές και το περιβάλλον.

Διαδώστε το: FacebookGoogle+LinkedInΣτείλτε σε ένα φίλο

Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράςΑυξήστε το μέγεθος κατά 200%Εκτύπωση