Този сайт бе архивиран на 02/02/2015
02/02/2015

Навигационна пътека

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Радиосъоръжения и крайни далекосъобщителни устройств

Едно зарядно устройство за всички - Историята

One charger for all logo © European Union 2008-2011

В 27-те държави-членки на ЕС се използват около 500 милиона мобилни телефона, броят им нараства всеки ден, а изборът от марки и модели при закупуване на нов апарат е огромен.

Използваните с телефоните зарядни устройства обаче в много случаи са различни според производителя и модела. На пазара понастоящем има 30 вида зарядни устройства.

Колко пъти ни се е случвало да забравим зарядното си устройство, да установим, че батерията на телефона ни е изтощена и да търсим зарядно устройство назаем от приятел или колега със същия телефон? Освен че създава много неудобства, наличието на всички тези различни видове зарядни устройства е и пагубно за околната среда.

Проблемът е, че всеки път, когато сменяме телефона си, получаваме ново зарядно устройство и това води до огромно и ненужно количество зарядни устройства. Почти всяко домакинство има колекция от стари зарядни устройства – на тях се дължат над 51 000 тона електронни отпадъци годишно в ЕС.

Осъзнавайки, че това е сериозен проблем, който засяга както потребителите, така и околната среда, през март 2009 г. Комисията на ЕС постави ултиматум пред отрасъла на мобилните телефони доброволно да възприеме единни стандарти за зарядни устройства, за да не се стига до въвеждане на задължително законодателство за това от страна на ЕС.

През юни 2009 г. големите европейски производители на мобилни телефони се съгласиха да възприемат универсално зарядно устройство за продаваните в ЕС мобилни телефони с възможност за трансфер на данни. С меморандум за разбирателство, подписан до момента от 14 производители pdf - 6 KB [6 KB] English (en) , отрасълът се ангажира да осигури съвместимост на зарядните устройства на базата на Micro-USB конектора.

През първите месеци на 2011 г. европейските потребители ще могат да си купуват стандартно зарядно устройство за всички мобилни телефони с възможност за трансфер на данни – включително смартфони – продавани във всички 27 държави-членки на ЕС.

И така, скоро ще имаме възможността, ако забравим зарядното си устройство, да зареждаме мобилния си телефон чрез новото единно зарядно устройство. Освен това, когато зарядните устройства започнат да се продават отделно, няма да е необходимо да купуваме ново зарядно устройство с всеки нов мобилен телефон.

Нещо повече, тъй като броят зарядни устройства ще бъде намален, ефектът за околната среда ще е положителен. По-малкото ненужно продавани зарядни устройства означава значително по-малки количества електронни отпадъци през идните години.

Добри новини за потребителите и за околната среда.

Споделяне: FacebookGoogle+LinkedInИзпратете на приятел

Нормален размер на шрифтаМаксимален размер на шрифтаРазпечатайте страницта