Navigacijska pot

Radijska in telekomunikacijska terminalska oprema

En polnilnik za vse - Vprašanja?

One charger for all logo © European Union 2008-2011
 1. Za kaj gre?  
 2. Kakšna je predlagana rešitev?
 3. Prednosti predloga
 4. Kako bo memorandum o soglasju vplival na cene?
 5. Ali memorandum o soglasju zajema vse mobilne telefone?
 6. Kateri skupni vmesnik je bil izbran?
 7. Začetek veljavnosti
 8. Katera podjetja so podpisala memorandum?
 9. Kje se memorandum uporablja?
 10. Koliko časa bo potrebno za polnjenje telefona z novim enotnim polnilcem?
 11. Ali memorandum upošteva morebitne nevarnosti zaradi uporabe polnilcev in mobilnih telefonov različnih proizvajalcev?
 12. Zakaj memorandum zajema samo mobilne telefone, ne pa tudi drugih proizvodov, denimo predvajalnikov MP3, prenosnih računalnikov itd.?
 13. Kaj se bo zgodilo s starimi polnilci? Jih bomo enostavno vrgli stran?
 14. Ali lahko s polnilcem mikro USB napolnim vsak mobilni telefon z mikro USB- konektorjem?
 15. Nekateri proizvajalci že razvijajo mobilne telefone, ki se bodo polnili s sončno energijo ali električnimi/radijskimi valovi. Zakaj torej potrebujemo enotne polnilce?
 16. Kje lahko potrošniki kupijo nove enotne polnilce? Ali bodo januarja 2011 že na voljo v vseh državah članicah?
 17. Ali bodo novi polnilci stali približno toliko kot drugi polnilci ali bodo dražji?

 Za kaj gre?

Nezdružljivost polnilcev za mobilne telefone uporabnikom povzroča veliko nevšečnosti in povečuje količino nepotrebnih odpadkov v Evropski uniji. Trenutno se polnilci prodajajo skupaj z mobilnimi telefoni. Uporabnik, ki želi zamenjati svoj mobilni telefon, mora nabaviti tudi nov polnilec in starega zavreči, čeprav še odlično deluje. Količina elektronskih odpadkov se zato povečuje.

[Na vrh]

 Kakšna je predlagana rešitev?

Harmonizacija polnilcev mobilnih telefonov bo prinesla številne gospodarske in okoljske koristi. Na zahtevo Evropske komisije in v tesnem sodelovanju s službami Komisije so se najpomembnejši proizvajalci mobilnih telefonov z memorandumom o soglasju zavezali, da bodo uskladili polnilce za podatkovno podprte mobilne telefone, ki se prodajajo v Evropski uniji. Proizvajalci so se odločili za združljive polnilce na podlagi mikro USB-konektorja. Združljive podatkovno podprte mobilne telefone bo torej mogoče polniti z enotnim polnilcem.

[Na vrh]

 Prednosti predloga

Potrošnikom ne bo treba ob nakupu novega mobilnega telefona kupiti tudi novega polnilca. Na voljo bodo učinkovitejši in cenejši samostojni polnilci. Mobilne telefone bo možno polniti kjerkoli z novim enotnim polnilcem.

Harmonizacija polnilcev bo pomembna za okolje: zmanjšalo se bo število nepotrebnih polnilcev in s tem tudi količina elektronskih odpadkov, ki zdaj znaša na tisoče ton. Enotni polnilci bodo energetsko učinkovitejši, saj bodo izpolnjevali najnovejše evropske standarde o energetski učinkovitosti. Poraba energije bo manjša.

[Vers le haut]

 Kako bo memorandum o soglasju vplival na cene?

Potrošniki bodo lahko kupili mobilni telefon brez polnilca, kar bo znižalo stroške nakupa. Kupili bodo lahko tudi stroškovno učinkovitejše samostojne polnilce.

[Na vrh]

 Ali memorandum o soglasju zajema vse mobilne telefone?

Memorandum zajema podatkovno podprte mobilne telefone, t.j. telefone, ki se lahko povežejo na računalnik. Ne zajema mobilnih telefonov, ki ne podpirajo izmenjave podatkov in tudi ne nekaterih neobičajnih izvedb telefona, denimo telefonov, ki se nosijo kot zapestne ure. Če upoštevamo, da uporabniki povprečno vsako drugo leto kupijo nov mobilni telefon in da je vedno več podatkovno podprtih mobilnih telefonov, bo enotni polnilec na trgu prevladal verjetno v dveh letih po uvedbi leta 2011.

[Na vrh]

 Kateri skupni vmesnik je bil izbran?

Podjetja so se dogovorila, da bodo na podlagi mikro USB-konektorja kot vmesnika pripravila skupne specifikacije oziroma evropske standarde in tako dosegla polno združljivost polnilcev in mobilnih telefonov.

Opomba: Dogovor dopušča uporabo adapterja.

[Na vrh]

 Začetek veljavnosti

Prva generacija mobilnih telefonov z enotnim polnilcem se bo na trgu predvidoma pojavila v začetku leta 2011 po dokončani standardizaciji. Evropska komisija bo tesno sodelovala z industrijo in tako poskušala čim hitreje uveljaviti dogovor na trgu.

[Na vrh]

 Katera podjetja so podpisala memorandum?

Memorandum je podpisalo 14 podjetij: Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (mobilni telefoni ALCATEL), Texas Instruments in Atmel. Te znamke telefonov skupno predstavljajo več kot 90 % prodaje mobilnih telefonov na evropskem trgu.

[Na vrh]

 Kje se memorandum uporablja?

Memorandum se uporablja v vseh 27 državah članicah. Da bi evropski polnilec prodrl na svetovni trg, so v teku pogovori o tehničnih specifikacijah novih polnilcev z mednarodnimi organizacijami za standardizacijo. Če bi enotni polnilec lahko uporabljali tudi drugod po svetu, bi bil še pripravnejši.

[Na vrh]

 Koliko časa bo potrebno za polnjenje telefona z novim enotnim polnilcem?

Večino telefonov bo mogoče napolniti v dveh urah. Če je baterija velika in polnilec majhen, bo potrebno do 6 ur.

[Na vrh]

 Ali memorandum upošteva morebitne nevarnosti zaradi uporabe polnilcev in mobilnih telefonov različnih proizvajalcev?

Memorandum sledi novim evropskim standardom, ki upoštevajo elektromagnetna sevanja in zagotavljajo, da enotni polnilci niso dovzetni za zunanja elektromagnetna polja. Evropski standardi bodo skupaj z obstoječimi standardi iz ustreznih direktiv omogočili varno rabo novih polnilcev in mobilnih telefonov.

[Na vrh]

 Zakaj memorandum zajema samo mobilne telefone, ne pa tudi drugih proizvodov, denimo predvajalnikov MP3, prenosnih računalnikov itd.?

Sčasoma bodo proizvajalci poenotili polnjenje tudi za druge prenosne komunikacijske naprave, vendar ne takoj. Mobilni telefoni so največja skupina takih izdelkov in jih uporablja veliko uporabnikov. Naprave se tudi razlikujejo. Prenosni računalniki, denimo, imajo večje baterije kot manjši izdelki, ki jih držimo v rokah, zato potrebujejo drugačne polnilce. Upoštevati bo treba tudi različne varnostne standarde.

[Na vrh]

 Kaj se bo zgodilo s starimi polnilci? Jih bomo enostavno vrgli stran?

Direktiva o odpadni električni in elektronski opremi (Direktiva 2002/96/ES) ureja zbiranje in recikliranje elektronske opreme. Veljati je začela februarja 2003 in predvideva brezplačno zbiranje rabljene elektronske opreme. Kljub temu v Evropski uniji ustrezno obdelamo samo tretjino električnih in elektronskih odpadkov.

Zato je Evropska komisija decembra 2008 zahtevala revizijo te direktive in predlagala, da se ponovna uporaba in recikliranje sestavnih delov poveča na 65 % povprečne teže po napravi.

[Na vrh]

 Ali lahko s polnilcem mikro USB napolnim vsak mobilni telefon z mikro USB-konektorjem?

Nekateri proizvajalci že ponujajo polnilce z mikro USB-konektorjem, vendar so namenjeni posebnim mobilnim telefonom in niso primerni za polnjenje vseh mobilnih telefonov na podlagi mikro USB-konektorja.

Za združljivost in funkcionalnost nove generacije mikro USB polnilcev je bilo treba razviti nove evropske standarde (vključno z IEC/EN62684), zato so enotni polnilci samo novi polnilci, ki ustrezajo novim evropskim standardom.

[Na vrh]

 Nekateri proizvajalci že razvijajo mobilne telefone, ki se bodo polnili na sončno energijo ali električne/radijske valove. Zakaj torej potrebujemo enotne polnilce?

Memorandum temelji na tehnologiji, ki se bo uveljavila v naslednjih letih. Toda harmonizacija se bo prilagajala tehnološkim inovacijam.

Trenutno mobilnih telefonov ni možno polniti brez polnilca. Le nekatere telefone je možno polniti s sončno energijo, vendar njihova proizvodnja ni množična in tudi ni verjetno, da bi postala. V Evropski uniji večinoma ni dovolj sončne svetlobe za polnjenje baterij zaradi majhne površine sončnih celic na telefonu.

[Na vrh]

 Kje lahko potrošniki kupijo nove enotne polnilce? Ali bodo januarja 2011 enotni polnilci že na voljo v vseh državah članicah?

Uvajanje enotnih polnilcev bo postopno in precej odvisno od ravnanja potrošnikov ter hitrosti zamenjave starih telefonov. Standardizacija je zaključena in enotni polnilci naj bi bili na voljo v začetku leta 2011. Evropska komisija bo spremljala njihovo proizvodnjo.

Evropska komisija ne more odločati o tržni in distribucijski strategiji proizvajalcev, vendar je prepričana, da bodo enotni polnilci v javni prodaji v letu 2011.

[Na vrh]

 Ali bodo novi polnilci stali približno toliko kot drugi polnilci ali bodo dražji?

Evropska komisija teh informacij nima in ne more vplivati na cenovne odločitve proizvajalcev. Po mnenju Evropske komisije bodo enotni polnilci cenovno ugodnejši, saj bodo omogočili nabavo mobilnih telefonov brez polnilca, enotni standardi pa ekonomijo obsega.

[Na vrh]

Povej naprej: FacebookGoogle+LinkedInpošlji prijatelju

Normalna velikost črkPovečaj črke za 200 odstotkovnatisni stran