Acest site a fost arhivat la data de 02/02/2015
02/02/2015

Cale de navigare

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Echipamente radio şi echipamente terminale de telecomunicaţii

Un singur încărcător pentru toate telefoanele mobile - Întrebări?

One charger for all logo © European Union 2008-2011
 1. Care este problema? 
 2. Care este soluţia preconizată?
 3. Cine va beneficia şi cum?
 4. Care va fi impactul memorandumului asupra preţurilor?
 5. Memorandumul cuprinde toate telefoanele mobile?
 6. Care este interfaţa comună acceptată?
 7. Pe când se prevede aplicarea propunerii?
 8. Care companii au semnat memorandumul?
 9. Unde se aplică memorandumul?
 10. Cât va dura încărcarea unui telefon mobil cu noile încărcătoare universale?
 11. Cum analizează memorandumul posibilele riscuri asupra siguranţei ce decurg din utilizarea încărcătoarelor şi a telefoanelor mobile provenite de la producători diferiţi?
 12. De ce memorandumul include doar telefoane mobile şi nu şi alte produse de tipul playere MP3, laptopuri etc?
 13. Ce se va întâmpla cu încărcătoarele vechi? Vor fi pur şi simplu aruncate?
 14. Am deja un încărcător micro USB. L-aş putea folosi pentru a încărca toate telefoanele mobile care au un conector micro USB?
 15. Anumiţi producători vorbesc deja despre telefoane care nu au nevoie de încărcătoare şi care ar putea fi încărcate cu energie solară sau semnale electrice/radio. Aşa că de ce avem nevoie de aceste încărcătoare?
 16. Unde pot achiziţiona consumatorii aceste încărcătoare universale noi? Şi vor fi disponibile în toate statele membre începând cu ianuarie 2011?
 17. Aceste încărcătoare noi vor costa aproximativ la fel de mult ca alte încărcătoare sau vor fi mai scumpe?

 Care este problema?

Incompatibilitatea încărcătoarelor pentru telefoanele mobile reprezintă o problemă importantă de mediu şi un neajuns pentru utilizatorii din întreaga Uniune Europeană. În prezent, încărcătoarele specifice se vând împreună cu telefoanele mobile specifice. Un utilizator care doreşte să îşi schimbe telefonul mobil cumpără de regulă un încărcător nou şi îl aruncă pe cel vechi, chiar dacă acesta este în stare perfectă. Aceasta duce la apariţia inutilă unor cantităţi impresionante de deşeuri electronice.

[Sus]

 Care este soluţia preconizată?

Armonizarea încărcătoarelor pentru telefoanele mobile va avea avantaje semnificative din punct de vedere economic şi al mediului. În urma unei solicitări din partea Comisiei Europene şi în strânsă colaborare cu serviciile Comisiei, cei mai mari producători de telefoane mobile au căzut de acord, în cadrul unui Memorandum de înţelegere (MoU), să armonizeze încărcătoarele pentru telefoanele mobile adaptate pentru transferul de date vândute în UE. Industria se angajează să furnizeze încărcătoare compatibile având la bază conectorul micro USB. Odată ce se poate aplica acest angajament, telefoanele mobile adaptate pentru transferul de date vor putea fi alimentate cu orice încărcător universal. .

[Sus]

 Cine va beneficia şi cum?

Consumatorii nu vor mai trebui să achiziţioneze un încărcător nou odată cu fiecare telefon mobil nou şi mai pot beneficia şi de încărcătoare autonome mai eficiente şi mai ieftine. Consumatorii îşi vor putea alimenta telefoanele mobile de la noul încărcător universal.

Câştigul din punct de vedere ecologic al armonizării încărcătoarelor se aşteaptă să fie unul însemnat: reducerea numărului de încărcătoare vândute inutil va reduce cantitatea de deşeuri electronice generate de către acestea, care în prezent se ridică la câteva mii de tone. Se mai prevede că încărcătoarele universale vor creşte şi eficienţa energetică, reducând astfel consumul de energie şi conformându-se în acelaşi timp cu cele mai recente standarde europene privind eficienţa energetică.

[Sus]

 Care va fi impactul memorandumului asupra preţurilor?

Consumatorii vor putea achiziţiona telefoane mobile fără încărcător, reducând astfel în mod firesc şi costul acestora. Ei vor mai putea achiziţiona şi încărcătoare autonome mult mai rentabile decât în prezent.

[Sus]

 Memorandumul cuprinde toate telefoanele mobile?

Memorandumul de înţelegere cuprinde telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date, mai precis acelea care au un port de date şi care pot fi conectate la calculator. Memorandumul nu include telefoanele mobile care nu suportă transferul de date şi, de asemenea, anumite telefoane cu formă atipică, cum ar fi telefoanele în formă de ceas de mână. Cu toate acestea, având în vedere faptul că oamenii îşi schimbă telefoanele mobile cam o dată la doi ani şi că tendinţele pieţei indică un număr în permanentă creştere a telefoanelor mobile adaptate pentru transferuri de date, se preconizează că încărcătorul universal va fi pe locul întâi peste doi ani, după introducerea sa în 2011.

[Sus]

 Care este interfaţa comună acceptată?

Pe baza interfeţei micro USB, companiile au căzut de acord să dezvolte o specificaţie comună pentru a permite compatibilitatea totală dintre încărcătoare şi telefoanele mobile. Aceste specificaţii au fost traduse în standardele europene.

Reţineţi: acordul permite utilizarea unui adaptor.

[Sus]

 Pe când se prevede aplicarea propunerii?

Se preconizează că prima generaţie de telefoane mobile cu noul încărcător universal va intra pe piaţa UE la începutul anului 2011, după finalizarea lucrărilor de standardizare. Comisia va lucra în strânsă colaborare cu industria pentru a facilita o implementare cât mai rapidă a acordului pe piaţă.

[Sus]

 Care companii au semnat memorandumul?

Următoarele 14 companii au semnat memorandumul: Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL), Texas Instruments şi Atmel. Împreună, aceste mărci reprezintă mai mult de 90% din telefoanele mobile vândute astăzi în Europa.

[Sus]

 Unde se aplică memorandumul?

Memorandumul de înţelegere se aplică în toate cele 27 de state membre ale UE. Cu toate acestea, deoarece piaţa telefoanelor mobile este internaţională, specificaţiile tehnice ale noilor încărcătoare sunt dezbătute împreună cu alte organizaţii internaţionale de standardizare pentru a facilita adoptarea încărcătorului universal european pe piaţa mondială. Posibilitatea de a utiliza încărcătorul universal în alte părţi ale lumii l-ar face şi mai oportun.

[Sus]

 Cât va dura încărcarea unui telefon mobil cu noile încărcătoare universale?

Cea mai mare parte a telefoanelor se vor încărca în două ore. Atunci când se combină un acumulator mare şi un încărcător mic, acest proces poate dura şi până la 6 ore.

[Sus]

 Cum analizează memorandumul posibilele riscuri asupra siguranţei ce decurg din utilizarea încărcătoarelor şi a telefoanelor mobile provenite de la producători diferiţi?

Memorandumul este însoţit de dezvoltarea unor noi standarde europene care au în vedere emisiile electromagnetice şi care se asigură că încărcătoarele universale au suficientă imunitate la interferenţele externe. Împreună cu aplicarea standardelor existente din cadrul Directivelor corespunzătoare, acestea vor permite utilizarea în siguranţă a noilor încărcătoare şi a telefoanelor mobile.

[Sus]

 De ce memorandumul include doar telefoane mobile şi nu şi alte produse de tipul playere MP3, laptopuri etc?

Se presupune că poate apărea şi o soluţie armonizată de încărcare care să se aplice şi altor produse portabile de comunicare şi care să acopere în timp tot mai multe dispozitive. Dar aceasta nu se poate întâmpla în viitorul apropiat. În primul rând, pentru că telefoanele mobile reprezintă de departe cel mai mare grup dintre aceste produse utilizate pe scară largă. În al doilea rând, există o diferenţă între produse. De exemplu, laptopurile au acumulatori mult mai mari decât dispozitivele portabile, iar specificaţiile pentru încărcătoare nu sunt la fel. În al treilea rând, pentru că există anumite riscuri privind siguranţa, care trebuie avute în vedere.

[Sus]

 Ce se va întâmpla cu încărcătoarele vechi? Vor fi pur şi simplu aruncate?

Directiva privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) care promovează colectarea şi reciclarea echipamentelor electronice (Directiva 2002/96/EC) este în vigoare din februarie 2003. Aceasta prevede crearea unor scheme de colectare unde consumatorii să-şi poată returna gratuit deşeurile electronice Cu toate acestea, doar o treime din deşeurile electrice şi electronice din cadrul Uniunii Europene sunt tratate corespunzător.

Prin urmare, în decembrie 2008 Comisia Europeană a propus revizuirea directivelor privind echipamentele electrice şi electronice: Comisia propune să se atingă 65% din greutatea medie a echipamentelor electrice şi electronice.

[Sus]

 Am deja un încărcător micro USB. L-aş putea folosi pentru a încărca toate telefoanele mobile care au un conector micro USB?

Anumiţi producători furnizează deja încărcătoare cu conector micro USB, dar acele încărcătoare au fost produse pentru anumite telefoane mobile şi nu sunt adecvate pentru încărcarea tuturor tipurilor de telefoane mobile cu conector micro USB.

Dezvoltarea Standardelor Europene (inclusiv IEC/EN62684) a fost necesară pentru a se asigura compatibilitatea şi funcţionalitatea noii generaţii de încărcătoare cu micro USB şi doar noile încărcătoare care se conformează cu noile standarde europene sunt considerate ca făcând parte din categoria "încărcător universal".

[Sus]

 Anumiţi producători vorbesc deja despre telefoane care nu au nevoie de încărcătoare şi care ar putea fi încărcate cu energie solară sau semnale electrice/radio. Aşa că de ce avem nevoie de aceste încărcătoare?

Memorandumul se bazează pe o tehnologie care se presupune că va deveni curentul principal în viitor. Cu toate acestea, armonizarea ar trebuie să urmărească inovaţiile tehnologice.

Pentru moment nu există niciun echipament eficient de încărcare a telefoanelor mobile fără încărcător separat. Există doar câteva telefoane care pot fi încărcate utilizând tehnicile pentru energia solară, dar ele nu sunt produse în masă şi nici nu se crede că vor fi. În medie, în UE nu există suficientă lumină solară pentru a alimenta acumulatorii de la o suprafaţă relativ restrânsă.

[Sus]

 Unde pot achiziţiona consumatorii aceste încărcătoare universale noi? Şi vor fi disponibile în toate statele membre începând cu ianuarie 2011?

Este important de reţinut faptul că introducerea încărcătorului universal se va face treptat şi că depinde foarte mult de atitudinea consumatorilor şi de viteza de înlocuire a telefoanelor vechi. În orice caz, lucrările finale de standardizare permit ca încărcătorul universal să devină disponibil în primele luni ale anului 2011, iar principalii producători de telefoane mobile s-au angajat să respecte acest termen. Comisia Europeană va veghea îndeaproape la realizarea acestui deziderat.

Pe de altă parte, Comisia Europeană nu poate stabili strategiile de marketing şi de distribuţie ale producătorului, dar este sigură că încărcătoarele universale vor fi disponibile publicului prin intermediul canalelor de marketing obişnuite în decursul anului 2011.

[Sus]

 Aceste încărcătoare noi vor costa aproximativ la fel de mult ca alte încărcătoare sau vor fi mai scumpe?

Comisia Europeană nu are aceste informaţii şi nu poate interveni în strategiile de stabilire a preţului ale producătorului. Comisia Europeană presupune că avantajele privind costul încărcătoarelor universale derivă din posibilitatea consumatorului de a achiziţiona telefoane mobile fără încărcătoare şi din economia de scară pe care o permit standardele comune.

[Sus]

Partajează: FacebookGoogle+LinkedInTrimite pagina unui prieten

Setează pagina la dimensiunea normală a litereiMăreşte dimensiunea literei cu 200%Tipăreşte pagina