Az oldal tartalmát archiváltuk (02/02/2015)
02/02/2015

Navigációs útvonal

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Rádióberendezések és távközlő végberendezések

Egy töltő mindenhez - Kérdések?

One charger for all logo © European Union 2008-2011
 1. PMiről is van szó? 
 2. Hogyan oldható meg a probléma?
 3. Kik és hogyan látják hasznát a megállapodásnak?
 4. Hogyan befolyásolja majd az egyetértési megállapodás az árakat?
 5. Minden mobiltelefonra kiterjed az egyetértési megállapodás hatálya?
 6. Milyen egységes csatlakozóban állapodtak meg a felek?
 7. Előreláthatólag mikor valósul meg a javaslat?
 8. Mely vállalatok írták alá az egyetértési megállapodást?
 9. Hol alkalmazandó az egyetértési megállapodás?
 10. Mennyi idő alatt tölti majd fel mobiltelefonunkat az új egységes töltő?
 11. Foglalkozik-e az egyetértési megállapodás azokkal az esetleges biztonsági kockázatokkal, amelyek a különböző gyártók által előállított töltők és mobiltelefonok használatából származnak?
 12. Miért csak a mobiltelefonokkal foglalkozik az egyetértési megállapodás, hatálya miért nem terjed ki más termékekre, például az mp3-lejátszókra, laptopokra stb.?
 13. Mi történik majd a régi töltőkkel? Egyszerűen a szemétbe kerülnek?
 14. Már van Micro-USB-csatlakozós töltőm. Használhatom-e ezt minden olyan mobiltelefon feltöltésére, amely Micro-USB-csatlakozóval rendelkezik?
 15. Egyes gyártók már olyan telefonokat ígérnek, amelyek nem igényelnek töltőket, hanem napenergiával vagy rádióhullámokkal működnek. Miért van szükség hát az egységes töltőkre?
 16. Hol lehet kapni az új egységes töltőket? Minden uniós tagállamban be lehet őket szerezni 2011 januárjától?
 17. Az új töltők körülbelül ugyanolyan áron vásárolhatók majd meg, mint a régiek, vagy drágábbak lesznek?

 Miről is van szó?

Az a tény, hogy a mobiltelefonok típusonként különböző töltőt igényelnek, amellett, hogy kényelmetlenséget jelent Unió-szerte a fogyasztóknak, jelentős környezeti problémákat vet fel. Jelenleg a mobiltelefonokat a típusuknak megfelelő töltővel együtt árulják. Az a fogyasztó, aki mobiltelefont vált, az új telefonnal együtt új töltőt is kap. A régi töltő így fölöslegessé válva a szemétbe juthat, akkor is, ha jól működik. Emiatt jelentős mennyiségű elektronikus hulladék termelődik, amit el lehetne kerülni.

[A lap tetejére]

 Hogyan oldható meg a probléma?

A mobiltelefon-töltők egységesítése jelentős gazdasági és környezeti haszonnal kecsegtet. Az Európai Bizottság felhívására, és a Bizottság illetékes szervezeti egységeivel szoros együttműködésben a nagy mobiltelefon-gyártók egyetértési megállapodást kötöttek arról, hogy egységesítik az EU piacára szánt, adatátvitelre alkalmas mobiltelefonok töltőit. Az ipar elkötelezte magát amellett, hogy minden modellel kompatibilis, Micro-USB csatlakozós töltőket gyártanak. Amint a megállapodás életbe lép, az adatátvitelre alkalmas új mobiltelefon-készülékeket az egységes töltők bármelyikével fel lehet majd tölteni

[A lap tetejére]

 Kik és hogyan látják hasznát a megállapodásnak?

A fogyasztóknak már nem kell többé minden egyes mobiltelefonhoz új töltőt vásárolniuk, és vehetnek akár gyártófüggetlen, hatékonyabb és olcsóbb töltőket is. A fogyasztók az új egységes töltővel tölthetik majd fel mobiltelefonjukat.

A töltők egységesítésének várhatóan számottevő környezeti haszna lesz: kevesebb töltő kerül a piacra, és így a képződő elektronikus hulladék mennyisége is csökken. Jelenleg a kidobott mobiltelefon-töltők miatt több ezer tonna elektronikus hulladék termelődik. Az új egységes töltők az energiahatékonyság szempontjából is előrelépést fognak jelenteni, tehát kevesebb energiát fogyasztanak majd, mivel meg kell felelniük a legújabb európai energiahatékonysági szabványoknak.

[A lap tetejére]

 Hogyan befolyásolja majd az egyetértési megállapodás az árakat?

A fogyasztók töltő nélkül, tehát olcsóbban vásárolhatnak majd mobiltelefonokat. Azok, akiknek töltőre lesz szükségük, a jelenlegieknél költséghatékonyabb, gyártófüggetlen töltőket is beszerezhetnek.

[A lap tetejére]

 Minden mobiltelefonra kiterjed az egyetértési megállapodás hatálya?

Az egyetértési megállapodás csak az adatátvitelre alkalmas mobiltelefonokra vonatkozik, tehát azokra, amelyek adatporttal rendelkeznek, és számítógéphez csatlakoztathatók. Az egyetértési megállapodás hatályából ki vannak zárva az adatforgalmat nem biztosító, valamint bizonyos szokatlan formátumú mobiltelefonok is, például a karóraként hordható mobiltelefonok. Figyelembe véve, hogy az emberek átlagosan kétévente mobiltelefont váltanak, és a piaci tendenciák az adatátvitelre alkalmas telefonok számának folyamatos növekedését mutatják, a remények szerint két évvel a 2011-es bevezetését követően az egységes töltő fogja uralni a piacot.

[A lap tetejére]

 Milyen egységes csatlakozóról állapodtak meg a felek?

A gyártók megállapodtak, hogy a Micro-USB csatlakozó alapján közös előírásokat dolgoznak ki, melyek biztosítják majd a teljes összeegyeztethetőséget a töltők és a mobiltelefonok között. Ezekből az előírásokból európai szabványok születtek.

Megjegyzés: A megállapodás engedélyezi adapter használatát.

[A lap tetejére]

 Előreláthatólag mikor valósul meg a javaslat?

Az új egységes mobiltelefon-töltők első generációja várhatóan 2011 első felében kerül az uniós piacra, amint a szabványosítási folyamat lezárul. A Bizottság szorosan együttműködik az iparral, hogy elősegítse a megállapodás mihamarabbi piaci megvalósulását.

[A lap tetejére]

 Mely vállalatok írták alá az egyetértési megállapodást?

Az alábbi vállalatok írták alá az egyetértési nyilatkozatot: Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, a Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobile phones), Texas Instruments és Atmel. Ezek a vállalatok gyártják az Európában forgalmazott mobiltelefonok több mint 90%-át.

[A lap tetejére]

 Hol alkalmazandó az egyetértési megállapodás?

Az egyetértési megállapodás mind a huszonhét tagállamban alkalmazandó. Mivel a mobiltelefonok piaca világméretű, az új töltők műszaki előírásai kapcsán tárgyalások vannak folyamatban más nemzetközi szabványügyi szervezetekkel, hogy az európai egységes töltő a világ más piacain is elfogadottá válhasson. Az egységes töltő még kényelmesebb megoldássá válhat, ha a világ más tájain is használni lehet majd.

[A lap tetejére]

 Mennyi idő alatt tölti majd fel mobiltelefonunkat az új egységes töltő?

A mobiltelefonok többségénél a töltési idő legfeljebb 2 óra lesz. Ha azonban a mobiltelefon akkumulátora nagy, a töltő kapacitása pedig kicsi, a folyamat 6 órát is igénybe vehet.

[A lap tetejére]

 Foglalkozik-e az egyetértési megállapodás azokkal az esetleges biztonsági kockázatokkal, amelyek a különböző gyártók által előállított töltők és mobiltelefonok használatából származnak?

Az egyetértési megállapodás nyomán új európai szabványok kidolgozása van folyamatban. Ezek figyelembe veszik az elektromágneses sugárzásokat, és gondoskodnak arról, hogy az egységes töltők kellőképpen védettek legyenek a külső források okozta interferenciával szemben. Az új szabványok a megfelelő irányelvek szerinti, már létező szabványokkal együtt biztosítják, hogy az új töltők és mobiltelefonok használata biztonságos legyen.

[A lap tetejére]

 Miért csak a mobiltelefonokkal foglalkozik az egyetértési megállapodás, hatálya miért nem terjed ki más termékekre, például az mp3-lejátszókra, laptopokra stb.?

Elképzelhető, hogy a jövőben olyan egységes töltőt is kifejlesztenek, amely más hordozható termékek feltöltésére is alkalmas lesz, és e megoldás idővel egyre több készülékre terjed ki. Ez azonban nem valósítható meg azonnal. Először is a mobiltelefon messzemenően a legelterjedtebb a hordozható termékek sorában. Ezenkívül jelentős különbségek vannak e termékek között. A laptopok akkumulátora például jóval nagyobb, mint a kézi készülékeké, és a töltők követelményei nem ugyanazok. Végül pedig a különböző biztonsági kockázatokat is figyelembe kell venni.

[A lap tetejére]

 Mi történik majd a régi töltőkkel? Egyszerűen a szemétbe kerülnek?

Az elektromos berendezések összegyűjtését és újrafeldolgozását ösztönző uniós jogszabály, az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló irányelv (a 2002/96/EK irányelv) 2003 februárjában lépett hatályba. Az irányelv hulladékgyűjtési rendszerek létrehozását írja elő, hogy a fogyasztók ingyen leadhassák a hulladékká vált elektronikus készülékeiket. Ennek ellenére az elektromos és elektronikus hulladékoknak csupán a harmada esetében kerül sor megfelelő hulladékkezelésre az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság ezért 2008 decemberében az elektromos és elektronikus berendezésekre vonatkozó irányelvek felülvizsgálatát indítványozta. A Bizottság azt szeretné elérni, hogy a begyűjtési arány elérje a forgalomba hozott elektromos és elektronikus berendezések össztömegének 65%-át.

[A lap tetejére]

 Már van Micro-USB-csatlakozós töltőm. Használhatom-e ezt minden olyan mobiltelefon feltöltésére, amely Micro-USB-csatlakozóval rendelkezik?

Egyes gyártók már értékesítenek Micro-USB-csatlakozós töltőt, de ezek meghatározott típusú mobiltelefonokhoz készültek, és nem biztos, hogy alkalmasak bármely más Micro-USB-csatlakozós mobiltelefon töltésére.

Európai szabványokat (többek között az IEC/EN 62684 szabványt) kellett kidolgozni annak biztosítására, hogy a Micro-USB-csatlakozós töltők első generációja a mobiltelefonok meghatározott körével kompatibilis és alkalmazható legyen. Csak az olyan új töltők minősülnek "egységes töltőnek", amelyek megfelelnek az új európai szabványoknak.

[A lap tetejére]

 Egyes gyártók már olyan telefonokat ígérnek, amelyek nem igényelnek töltőket, hanem napenergiával vagy rádióhullámokkal működnek. Miért van szükség hát az egységes töltőkre?

Az egyetértési megállapodás olyan technológián alapul, amely várhatóan a fejlődés fő irányát fogja képviselni a következő években. Ennek ellenére az egységesítésnek a technológiai újítások figyelembevételével kell történnie.

Jelenleg a mobiltelefonok esetében nincs olyan hatékony töltési mód, amely nem igényel külön töltőt. Csupán néhány olyan mobiltelefon létezik, melynek feltöltése napenergiás technológiával van megoldva, de ezek nem tömeggyártású termékek, és nem is valószínű, hogy a jövőben azzá válnak. Az EU területén átlagban nincs elegendő napfény ahhoz, hogy egy viszonylag kicsi felületű napelem egy akkumulátort táplálni tudjon.

[A lap tetejére]

 Hol lehet kapni az új egységes töltőket? Minden uniós tagállamban be lehet szerezni őket 2011 januárjától?

Nem hagyható figyelmen kívül, hogy az egységes töltő bevezetése fokozatosan fog történni, és nagyban függ a fogyasztói magatartástól, továbbá attól, hányan cserélik újra régi telefonjukat. Mindenesetre a szabványosítási munka befejeztével az egységes töltő 2011 első hónapjaiban már rendelkezésre állhat, a fő mobiltelefon-gyártók ígéretet tettek a forgalomba hozatalára. Az Európai Bizottság szorosan figyelemmel fogja követni, hogy ez valóban így történik-e.

Noha nem szólhat bele a gyártók kereskedelmi és marketingstratégiájába, az Európai Bizottság bízik abban, hogy az egységes töltők 2011 folyamán beszerezhetőkké válnak a rendes értékesítési csatornákon keresztül.

[A lap tetejére]

 Az új töltők körülbelül ugyanolyan áron vásárolhatók majd meg, mint a régiek, vagy drágábbak lesznek?

Az Európai Bizottság erről nem rendelkezik információval, és nem avatkozhat bele a gyártók árstratégiájába. Az Európai Bizottság szerint az egységes töltőnek köszönhetően költségmegtakarítást az jelenthet, hogy a fogyasztók töltő nélkül vásárolhatnak majd mobiltelefont, továbbá az, hogy a közös szabványok méretgazdaságosságot eredményeznek.

[A lap tetejére]

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének

Normál betűméretLegnagyobb betűméretOldal nyomtatása