Navigacijska pot

Radijska in telekomunikacijska terminalska oprema

En polnilnik za vse - Spoznajte tehnologijo

One charger for all logo © European Union 2008-2011

Rešitev enotnega polnilnika temelji na tehnologiji priključka mikro USB

V sprejetem memorandumu o soglasju so zajeti podatkovni mobilni telefoni, torej telefoni, ki jih je mogoče priključiti na računalnik za izmenjavo fotografij, datotek, glasbe itd.

Podjetja, ki so podpisala memorandum o soglasju, so opredelila tehnične specifikacije za uskladitve v zvezi z zmogljivostjo polnjenja mobilnih telefonov v Prilogi II k memorandumu English. Specifikacije so podlaga, ki jo bo uporabila Evropska organizacija za standardizacijo pri skrbi za združljivost in varno delovanje enotnega polnilnika.

Standard, ki ga je razvil Evropski inštitut za telekomunikacijske standarde (ETSIEnglish), se nanaša na varnostna tveganja in elektromagnetno sevanje ter zagotavlja zadostno odpornost enotnih polnilnikov proti zunanjim motnjam. Standard o medobratovalnosti, ki ga je razvil Evropski odbor za standardizacijo v elektrotehniki (CENEnglish- CENELECEnglish), se nanaša na medobratovalnost, kar pomeni, da je enotni polnilnik združljiv s podatkovnimi mobilnimi telefoni različnih znamk. Mednarodna elektrotehniška komisija (IECEnglish) bo mogoče kmalu sprejela specifikacije iz standarda odbora CENELEC za enoten zunanji napajalnik kot mednarodni standard.

Pred prihodom nove generacije polnilnikov na trg je treba najprej pripraviti in nato objaviti evropske standarde (EN 301489-34English- EN 62684English ). Šele ko bo narejen ta prvi korak, se bo lahko začela industrijska proizvodnja enotnega polnilnika.

Po pričakovanjih bodo proizvajalci lahko uvedli nov polnilnik mikro USB na trg v začetku leta 2011, na prodajnih policah pa ga najbrž ne bo, dokler ne bodo objavljeni spremenjeni evropski standardi. Industrija mora namreč prilagoditi svoje polnilnike, da bodo ustrezali novim zahtevam v standardih.

Opozoriti je treba, da zagotavlja varno delovanje najrazličnejših novih podatkovnih mobilnih telefonov samo enotni polnilnik, ki ustreza zgornjim novim evropskim standardom.

Za informacije, ali bodo obstoječi mobilni telefoni s priključkom mikro USB podpirali polnjenje z novim polnilnikom, se obrnite na posameznega proizvajalca.

3 types of USB plugs

Different types of USB plugs: left Micro-USB, middle Mini-USB, right Standard.
(© Popova Olga)

 

Povej naprej: FacebookGoogle+LinkedInpošlji prijatelju

Normalna velikost črkPovečaj črke za 200 odstotkovnatisni stran