Cale de navigare

Echipamente radio şi echipamente terminale de telecomunicaţii

Un singur încărcător pentru toate telefoanele mobile - Partea tehnică

One charger for all logo © European Union 2008-2011

Soluţia pentru încărcătorul universal are la bază tehnologia conectorilor micro USB

Memorandumul de înţelegere (MoU) cuprinde telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date, mai precis acelea care pot fi conectate la computer pentru a face schimb de imagini, fişiere, muzică etc.

Companiile care au semnat memorandumul au definit specificaţiile tehnice privind armonizarea capacităţii de încărcare pentru telefoanele mobile din Anexa II a memorandumului de înţelegere English. Aceste specificaţii servesc drept bază pentru efortul Organizaţiilor de standardizare europene de a asigura compatibilitatea şi funcţionarea în siguranţă a încărcătorului universal.

Standardele create de către Institutul European de Standardizare pentru Telecomunicaţii (ETSIEnglish) privesc riscurile asupra securităţii şi emisiile electromagnetice şi se asigură că încărcătoarele universale au suficientă imunitate la interferenţele externe. Standardul referitor la interoperabilitate, creat de către Comitetul European de Standardizare Electrotehnică (CENEnglish- CENELECEnglish), stabileşte compatibilitatea încărcătorului universal cu telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date ale diferiţilor producători. Este posibil ca, în curând, Comisia Electrotehnică Internaţională (IECEnglish) să adopte standardul CENELEC privind specificaţiile de interoperabilitate ale surselor externe de alimentare comune (EPS) ca şi standard internaţional.

Pentru ca această generaţie nouă de încărcătoare să ajungă pe piaţă, trebuie ca noile standarde europene să fie disponibile şi publicate (EN 301489-34English- EN 62684English ). Doar după acest prim pas industria poate să producă generaţia nouă de încărcătoare universale.

Se aşteaptă ca producătorii să poată lansa pe piaţă noul încărcător micro USB la începutul lui 2011, dar nu credem că îl vom putea găsi în magazine până la data la care sunt publicate standardele europene revizuite. Acest fapt se datorează faptului că producătorii trebuie să-şi adapteze încărcătoarele pentru a se conforma noilor cerinţe cuprinse în standarde.

Ar trebuie evidenţiat faptul că doar acel încărcător care se conformează cu noile standarde europene prezentate mai sus este un încărcător universal care asigură o utilizare în siguranţă de către toate noile telefoane mobile adaptate pentru transferul de date.

Vă rugăm să consultaţi producătorii individuali pentru a vedea dacă telefoanele mobile cu conector micro USB existente vor suporta alimentarea cu noul încărcător universal.

3 types of USB plugs

Different types of USB plugs: left Micro-USB, middle Mini-USB, right Standard.
(© Popova Olga)

 

Partajează: FacebookGoogle+LinkedInTrimite pagina unui prieten

Setează pagina la dimensiunea normală a litereiMăreşte dimensiunea literei cu 200%Tipăreşte pagina