Deze website is gearchiveerd sinds 02/02/2015
02/02/2015

Kruimelpad

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Radio en telecommunicatie-eindapparatuur

Één lader voor alle mobiele telefoons - Technische info

One charger for all logo © European Union 2008-2011

De gemeenschappelijke lader is gebaseerd op een oplaadtechnologie op basis van micro-USB-stekkers

Het memorandum van overeenkomst (mvo) beslaat voor dataverkeer geschikte mobiele telefoons, d.w.z. telefoons die op een computer kunnen worden aangesloten om foto’s, bestanden, muziek enz. uit te wisselen.

De ondernemingen die het mvo ondertekenden, legden in Bijlage II van het mvo English. technische specificaties voor een geharmoniseerde oplaadtechnologie voor mobiele telefoons vast. Deze specificaties dienen als basis voor het werk van de Europese Normalisatieorganisaties om toe te zien op de compatibiliteit en veilige werking van de gemeenschappelijke lader.

De door het Europees Instituut voor telecommunicatienormen (ETSIEnglish) ontwikkelde norm heeft betrekking op veiligheidsrisico’s en elektromagnetische emissies en ziet erop toe dat gemeenschappelijke laders voldoende immuniteit tegen externe interferentie vertonen. De norm van het Europees Comité voor elektrotechnische normalisatie (CENEnglish- CENELECEnglish) draait om interoperabiliteit, met andere woorden, dat mobiele telefoons van verschillende merken, die voor dataverkeer geschikt zijn ermee geladen kunnen worden. De Internationale Elektrotechnische Commissie (IECEnglish) zal mogelijk binnenkort de CENELEC-norm inzake specificaties voor de interoperabiliteit van gemeenschappelijke externe voeding (EPS) als internationale norm goedkeuren.

Om deze nieuwe generatie lader op de markt te kunnen aanbieden, moeten de nieuwe Europese normen beschikbaar en bekendgemaakt zijn (EN 301489-34English- EN 62684English ). Pas na deze eerste stap zal de industrie de nieuwe generatie gemeenschappelijke laders kunnen gaan produceren.

De fabrikanten zullen de nieuwe micro-USB-lader naar verwachting begin 2011 op de markt kunnen brengen, maar op de dag dat de herziene Europese normen bekend worden gemaakt, verwachten wij dat ze al verkrijgbaar zijn. Dit komt omdat de industrie haar laders moet aanpassen teneinde ze met de nieuwe normvereisten in overeenstemming te brengen.

Hierbij wijzen wij erop dat uitsluitend een lader die aan de bovengenoemde nieuwe Europese normen voldoet, een gemeenschappelijke lader is die veilig gebruikt kan worden op alle soorten nieuwe voor dataverkeer geschikte mobiele telefoons.

Indien je je afvraagt of je bestaande mobiele telefoon met een micro-USB-stekker kan worden opgeladen, dan moet je contact opnemen met de betrokken fabrikant.

3 types of USB plugs

Different types of USB plugs: left Micro-USB, middle Mini-USB, right Standard.
(© Popova Olga)

 

Share: FacebookGoogle+LinkedInStuur naar een vriend

Normale tekstgrootteTekstgrootte 200%Pagina afdrukken