Sökväg

Radio- och teleterminalutrustning

En laddare för alla - Coolt EU!

One charger for all logo © European Union 2008-2011

Förenkla livet för EU-medborgarna

Mobiltelefoner är bra – tills batteriet tar slut och du inte har någon laddare med dig. Inga samtal. Inga sms. Ingen tillgång till dina data eller kontakter. Du börjar frenetiskt leta efter en kompatibel laddare.

Det problemet kommer snart att höra till historien.

Europeiska kommissionen har övertalat mobiltelefontillverkarna att upphöra med den slösaktiga och ineffektiva tillverkningen av olika laddare för olika mobiltelefoner. Fjorton av de ledande mobiltillverkarna har enats om ett system för datakompatibla mobiltelefoner som säljs i EU. Resultatet på pappret är nya tekniska standarder. Resultatet ute i butikerna – och i EU-medborgarnas plånböcker – är att alla datakompatibla mobiler kan laddas med en enkel mikro-usb-kontakt.

Resultatet för miljön är mindre elavfall, eftersom överflödiga laddare för närvarande uppgår till uppskattningsvis 51 000 ton per år.

EU:s agerande har präglat industrins synsätt, och har påskyndat en process som det kunde ha tagit åratal för företagen att inleda om de hade agerat på egen hand. Dessutom har EU uppnått detta utan att behöva införa komplicerad ny lagstiftning.

Det här är verkligen ett bra exempel på hur EU kan hjälpa människor – inte bara genom lagar, utan genom att gå i spetsen för en förnuftig EU-lösning som alla vinner på.

Det finns även oväntade fördelar. Hur bekvämt skulle det inte vara att kunna använda en enda laddare för alla våra elektroniska apparater hemma?! Med tanke på att mobiltelefonmarknaden är den största marknaden för konsumentelvaror anser kommissionen att det är lämpligt att gradvis införa den nya laddaren även för apparater som har en liknande batterikapacitet, t.ex. kameror och musikspelare.

Den nya kompatibla standardladdaren kommer att bidra till EU:s mål att göra livet enklare för EU-medborgarna, skydda miljön och minska kostnaderna för köp av elektroniska apparater. Kommissionen kommer att nära övervaka denna konvergensprocess och kommer att agera i medborgarnas intresse.

Dela med dig: FacebookGoogle+LinkedInTipsa en vän

Normal textstorlekÖka textstorlek med 200 procentSkriv ut denna sida