Ta spletna stran je bila arhivirana (02/02/2015)
02/02/2015

Navigacijska pot

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Radijska in telekomunikacijska terminalska oprema

En polnilnik za vse - EU je mega!

One charger for all logo © European Union 2008-2011

Lažje življenje za državljane EU

Mobilni telefoni so super – vse dokler vam ne zmanjka baterije in pri sebi nimate polnilnika. Nič več klicev. Nič več sporočil. Brez dostopa do podatkov ali imenika … Čas je za panično iskanje združljivega polnilnika.

Ta težava pa bo kmalu postala zgodovina.

Evropska komisija je prepričala proizvajalce mobilnih telefonov, da opustijo potratno in neučinkovito proizvodnjo različnih polnilnikov za različne telefone. Štirinajst vodilnih proizvajalcev telefonov je sprejelo dogovor o usklajenem sistemu za podatkovne telefone, ki se prodajajo v EU. Rezultat na papirju so novi tehnični standardi. Rezultat v trgovinah – ter v žepih in torbicah državljanov EU – je, da je te telefone mogoče polniti prek preprostega mikro USB vtiča.

Rezultat za okolje je manj električnih odpadkov, saj se po ocenah zaradi odvečnih polnilnikov zdaj ustvari 51 000 ton odpadkov na leto.

EU je z ukrepanjem usmerila razmišljanje industrije – in pospešila proces, katerega uresničitev bi se lahko vlekla več let, če bi podjetja delovala sama. Poleg tega je EU dosegla zastavljeno, ne da bi ji bilo treba sprejemati zapleteno novo zakonodajo.

To je res odlična ponazoritev, kako vse lahko EU pomaga svojim državljanom – ne samo z zakonodajo, temveč tudi s spodbujanjem razumnega pristopa na evropski ravni, ki koristi vsem.

In kaj lahko se zgodi, da bo rešitev resnično „zažgala“. Mar ne bi bilo super, da bi lahko uporabljali en polnilnik za vse elektronske naprave, ki jih imamo doma?! Po mnenju Komisije se bo novi polnilnik postopoma začel uporabljati tudi za druge naprave s podobno zmogljivimi baterijami – na primer fotoaparate in predvajalnike glasbe –, saj je trg mobilnih telefonov največji trg elektronskega blaga za široko porabo.

Združljivost z enotnim polnilnikom bo še en korak k uresničevanju cilja, da bi olajšali življenje evropskih državljanov, varovali okolje in zmanjšali stroške za nakup elektronskih naprav. Komisija bo intenzivno spremljala ta proces zbliževanja in po potrebi ukrepala v prid državljanom.

Povej naprej: FacebookGoogle+LinkedInpošlji prijatelju

Normalna velikost črkPovečaj črke za 200 odstotkovnatisni stran