Deze website is gearchiveerd sinds 02/02/2015
02/02/2015

Kruimelpad

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Radio en telecommunicatie-eindapparatuur

Één lader voor alle mobiele telefoons - Fantastisch EU!

One charger for all logo © European Union 2008-2011

Het leven simpeler maken voor de Europese burgers

Mobiele telefoons zijn natuurlijk prima – totdat de batterij leeg is en je je lader niet bij je hebt. Geen telefoongesprekken. Geen tekstberichten. Geen toegang tot je gegevens of je contacten. Dan moet je dringend op zoek naar een compatibele lader.

Maar dit probleem is binnenkort verleden tijd.

De Europese Commissie heeft de fabrikanten van mobiele telefoons ervan overtuigd een einde te maken aan de vervuilende en inefficiënte productie van verschillende laders voor verschillende telefoons. Veertien van de belangrijkste telefoonfabrikanten kwamen een geharmoniseerd systeem overeen voor alle voor dataverkeer geschikte telefoons die in de EU verkocht worden. Op papier betekent dit dat er nieuwe technische normen worden opgesteld. In de winkels – en in de broekzakken en tassen van de Europese burgers – betekent het dat alle telefoons voortaan kunnen worden opgeladen met een simpele micro-USB-stekker.

Voor het milieu betekent dit dan weer minder elektrisch afval, want overtollige laders leveren op dit moment naar schatting 51 000 ton afval per jaar op.

De maatregelen van de EU hebben de industrie aan het denken gezet – en een proces versneld dat de ondernemingen alleen misschien jaren zou hebben gekost om tot uitvoer te brengen. Bovendien heeft de EU dit alles bereikt zonder naar een ingewikkelde nieuwe wetgeving te moeten grijpen.

Het is een prachtige demonstratie van hoe de EU haar burgers kan helpen – niet alleen met wetten, maar door leiding te geven aan een Europese gezond-verstand-aanpak die iedereen ten goede zal komen.

En dan is er ook nog de potentiële "wow-factor". Hoe cool zal het wel niet zijn om thuis voor alle elektronische apparaten maar één lader te gebruiken?! Aangezien de markt van mobiele telefoons de grootste markt voor elektronische consumentengoederen is, denkt de Commissie dat apparaten met eenzelfde batterijcapaciteit - zoals camera's en muziekspelers – geleidelijk ook zullen overstappen op de nieuwe lader.

Een onderling uitwisselbare lader zal ongetwijfeld een nieuwe bijdrage leveren aan de doelstellingen om het leven voor de Europese burgers te vereenvoudigen, het milieu te beschermen en de aanschafkosten van elektronische apparatuur te verminderen. De Commissie zal dit convergentieproces op de voet volgen en zonodig actie ondernemen indien de belangen van de burgers in het geding komen.

Share: FacebookGoogle+LinkedInStuur naar een vriend

Normale tekstgrootteTekstgrootte 200%Pagina afdrukken