Az oldal tartalmát archiváltuk (02/02/2015)
02/02/2015

Navigációs útvonal

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Rádióberendezések és távközlő végberendezések

Egy töltő mindenhez! - A nagyszerű EU!

One charger for all logo © European Union 2008-2011

Hogy könnyebb legyen az uniós polgárok élete

A mobiltelefon mindaddig remek, amíg az akku le nem merül, és nem hoztunk magunkkal töltőt. Se kép, se hang. Kénytelenek vagyunk nélkülözni adatainkat vagy kapcsolatainkat. Ilyenkor dühödten keresünk egy használható töltőt.

De ez a bosszúság hamarosan a múlté lesz.

Az Európai Bizottság meggyőzte a mobiltelefon gyártókat, hogy érdemes felhagyniuk azzal, hogy különböző töltőket gyártsanak pazarlóan és kis hatásfokkal különböző telefonokhoz. A vezető telefongyártók közül tizennégyen döntöttek egy olyan harmonizált rendszer mellett, amely kompatibilis az EU-ban forgalmazott adatképes telefonokkal. Eredmény a papíron: új műszaki szabványok. Eredmény az üzletekben – és az uniós polgárok zsebében és retiküljében: mindezek a telefonok egyszerű Micro-USB csatlakozóval tölthetők fel.

Eredmény a környezetben: kevesebb elektromos hulladék, miközben jelenleg az évente feleslegessé váló töltők becsült mennyisége 51 000 tonna.

Az EU intézkedése irányt szabott az ipar gondolkodásának – és fölgyorsított egy folyamatot, melynek során a cselekvésben magukra hagyatkozó vállalatoknak évekre volt szükségük a megvalósításhoz. Ráadásul az EU ezt úgy érte el, hogy nem kellett bonyolult új jogszabályokat alkotnia.

Egyértelműen kirajzolódott egy olyan lehetőség, amellyel az EU segítheti az uniós polgárokat – nem a törvények eszközével, hanem egy józan, európai szintű megoldással, amely mindenkinek hasznára válik.

De ne feledkezzünk meg egy lehetséges „Nahát!” tényezőről sem. Ugye milyen nagyszerű lesz, ha mindössze egy töltőt használunk bármely otthoni elektronikus készülékünkhöz?! A Bizottság azon a véleményen van, hogy bár a kommersz elektronikai termékek közül a mobiltelefonoké a legnagyobb piac, a hasonló akkukapacitással rendelkező készülékek – mint például a kamerák és a zenelejátszók – szintén erre az új töltőre állnak majd át.

Az egységes töltővel való kompatibilitás még inkább hozzásegít az olyan célok eléréséhez, mint az európai polgárok életének megkönnyítése, a környezet védelme és az elektronikus készülékek bolti árának csökkentése. A Bizottság nyomon fogja követni ezt a konvergencia folyamatot, és megteszi a polgárok javát szolgáló intézkedéseket.

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének

Normál betűméretLegnagyobb betűméretOldal nyomtatása