Ο δικτυακός τόπος αρχειοθετήθηκε στις 02/02/2015
02/02/2015

Διαδρομή πλοήγησης

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Ραδιοεξοπλισμός και τηλεπικοινωνιακός τερματικός εξο

Ένας φορτιστής για όλα τα κινητά - Έξυπνες ιδέες από την ΕΕ!

One charger for all logo © European Union 2008-2011

Απλουστεύοντας την καθημερινότητα των πολιτών της ΕΕ

Τα κινητά τηλέφωνα είναι μια χαρά – μέχρι να τελειώσει η μπαταρία και να διαπιστώσετε ότι δεν έχετε μαζί σας το φορτιστή. Αδύνατο να πραγματοποιήσετε ή να δεχθείτε κλήσεις. Αδύνατο να στείλετε ή να λάβετε μηνύματα. Αδύνατη κι η πρόσβαση στα δεδομένα ή τις επαφές σας... Αρχίζει λοιπόν μια φρενήρης αναζήτηση συμβατού φορτιστή.

Σύντομα, όλα αυτά θα ανήκουν στο παρελθόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπεισε τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων να εγκαταλείψουν τη σπάταλη και αναποτελεσματική παραγωγή διαφορετικών φορτιστών για διαφορετικά τηλέφωνα. Δεκατέσσερις κορυφαίοι κατασκευαστές τηλεφώνων συμφώνησαν σε ένα εναρμονισμένο σύστημα για τα κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων που πωλούνται στην ΕΕ. Το αποτέλεσμα επί χάρτου είναι ένα νέο τεχνικό πρότυπο. Το αποτέλεσμα στα καταστήματα – αλλά και στις τσέπες και τις τσάντες των πολιτών της ΕΕ – είναι ότι όλες αυτές οι συσκευές τηλεφώνου θα μπορούν να φορτίζονται με ένα απλό βύσμα Micro-USB.

Το αποτέλεσμα για το περιβάλλον είναι λιγότερα απόβλητα, καθώς οι περιττοί φορτιστές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 51.000 τόνους κάθε χρόνο.

Η δράση της ΕΕ έδωσε μορφή στο βιομηχανικό σχεδιασμό - και επιτάχυναν μια διαδικασία η υλοποίηση της οποίας ενδεχομένως να καθυστερούσε πολλά χρόνια αν αφηνόταν στην πρωτοβουλία των ίδιων των εταιρειών. Επιπλέον η ΕΕ πέτυχε αυτό το αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε περίπλοκες νέες νομοθεσίες.

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των τρόπων με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες της - όχι απλώς μέσω νόμων, αλλά καινοτομώντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με μια προσέγγιση που έχει βάση την κοινή λογική και ωφελεί τους πάντες.

Υπάρχει επίσης και η λεπτομέρεια που μπορεί μελλοντικά να κερδίσει τις εντυπώσεις. Πόσο ωραίο θα ήταν λοιπόν να χρησιμοποιούμε μόνο έναν φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές μας συσκευές στο σπίτι; Η Επιτροπή πιστεύει ότι, με δεδομένο ότι η αγορά κινητών τηλεφώνων είναι η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών, οι συσκευές που έχουν παρόμοια χωρητικότητα μπαταρίας, όπως κάμερες και συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, θα υιοθετήσουν σταδιακά τον καινούριο φορτιστή.

Η συμβατότητα με τον κοινό φορτιστή θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στην απλούστευση της καθημερινότητας των ευρωπαίων πολιτών, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση του κόστους αγοράς των ηλεκτρονικών συσκευών. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά αυτή τη διαδικασία σύγκλισης και θα αναλαμβάνει δράση προς όφελος των πολιτών.

Διαδώστε το: FacebookGoogle+LinkedInΣτείλτε σε ένα φίλο

Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράςΑυξήστε το μέγεθος κατά 200%Εκτύπωση