Този сайт бе архивиран на 02/02/2015
02/02/2015

Навигационна пътека

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Радиосъоръжения и крайни далекосъобщителни устройств

Едно зарядно устройство за всички - Модерен ЕС!

One charger for all logo © European Union 2008-2011

По-лесен живот за гражданите на ЕС

Мобилните телефони са хубаво нещо – докато батерията не се изтощи в момент, когато не носите зарядното си устройство. Не можете да се обаждате. Не можете да изпращате съобщения. Нямате достъп до данните и контактите си. Следва трескаво търсене на съвместимо зарядно устройство.

Скоро обаче този проблем ще остане в миналото.

Европейската комисия убеди производителите на мобилни телефони да се откажат от разточителното и неефективно производство на различни зарядни устройства за отделните телефони. Четиринадесет от водещите компании в бранша се договориха за хармонизирана система за продаваните в ЕС телефони с възможност за трансфер на данни. Резултатът на хартия са нови технически стандарти, а в магазините, както и в джобовете и дамските чанти на гражданите на ЕС е, че всички тези телефони могат да се зареждат чрез обикновен Micro-USB накрайник.

Ефектът за околната среда пък е намалено количество електрически отпадъци. Сега излишните зарядни устройства са около 51 000 тона годишно.

Действията на ЕС конкретизираха идеите в бранша и ускориха процес, който компаниите поотделно може би нямаше да осъществят още много години. Освен това ЕС постигна това, без да се налага да прибегне до сложно ново законодателство.

Това действително е добър пример за начин, по който ЕС може да помага на гражданите си – не само чрез закони, а и чрез разпространението на разумен общоевропейски подход от полза за всички.

Има и потенциален сензационен фактор. Колко прекрасно ще е да се използва само едно зарядно устройство за всички електронни устройства у дома?! Според Комисията, предвид това, че пазарът на мобилни телефони е най-големият пазар за електронни потребителски стоки, устройствата със сходен капацитет на батериите – например фотоапарати и музикални плейъри – постепенно ще възприемат новото зарядно устройство.

Съвместимостта с единното зарядно устройство ще допринесе за постигането на целта да се улесни животът на европейските граждани, да се опазва околната среда и да се намалят разходите при закупуване на електронни устройства. Комисията ще следи отблизо този процес на уеднаквяване и ще предприема действия в полза на гражданите.

Споделяне: FacebookGoogle+LinkedInИзпратете на приятел

Нормален размер на шрифтаМаксимален размер на шрифтаРазпечатайте страницта