Ta spletna stran je bila arhivirana (02/02/2015)
02/02/2015

Navigacijska pot

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Radijska in telekomunikacijska terminalska oprema

En polnilnik za vse - Bodite zeleni

One charger for all logo © European Union 2008-2011

Nezdružljivi polnilniki mobilnih telefonov: nepotrebno porabljanje virov

V EU se vsako leto proda več kot 185 milijonov mobilnih telefonov, pri čemer gre pri več kot 50 odstotkih za nadomestne telefone. Ocenjuje se, da zaradi novih telefonov, ki se prodajajo z novimi polnilniki ali niso združljivi s starimi polnilniki, vsako leto postane odvečnih 50 000 ton polnilnikov. Pri drugih ocenah pa se navaja, da po evropskih omarah in predalih leži več kot milijarda neuporabljenih polnilnikov.

Pričakuje se, da bo uvedba poenotenih polnilnikov prinesla precejšnje prednosti za okolje. Ko se bo zmanjšalo število polnilnikov, ki se prodajajo po nepotrebnem, se bo zmanjšala tudi s tem povezana količina ustvarjenih elektronskih odpadkov. Z enotnim polnilnikom naj bi se tudi izboljšala energetska učinkovitost, saj bo ustrezal najnovejšim evropskim usklajenim standardom. Tako se bo tudi zmanjšala poraba energije.

Kaj pa se zgodi s starimi polnilniki?

Direktiva o odpadni električni in elektronski opremi (OEEOEnglish), ki spodbuja zbiranje in recikliranje elektronske opreme (Direktiva 2002/96/ES), velja od februarja 2003. V njej je predvidena vzpostavitev sistemov zbiranja, v okviru katerih bi potrošniki lahko brezplačno vračali rabljene elektronske odpadke. Dejstvo pa je, da se ustrezno obdela samo tretjina električnih in elektronskih odpadkov v Evropski uniji.

Evropska komisija je zato decembra 2008 predlagala spremembo direktive o električni in elektronski opremi. Tako predlaga, da bi dosegli 65 % povprečne teže električne in elektronske opreme.

Povej naprej: FacebookGoogle+LinkedInpošlji prijatelju

Normalna velikost črkPovečaj črke za 200 odstotkovnatisni stran