Deze website is gearchiveerd sinds 02/02/2015
02/02/2015

Kruimelpad

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Radio en telecommunicatie-eindapparatuur

Één lader voor alle mobiele telefoons - Groen leven

One charger for all logo © European Union 2008-2011

Incompatibele laders van mobiele telefoons: een onnodige verspilling van hulpbronnen

Elk jaar worden in de EU ruim 185 miljoen mobiele telefoons verkocht, waarvan meer dan 50 procent ter vervanging van oude telefoons. Door de lancering van nieuwe telefoons waarvoor de oude laders ongeschikt zijn, worden per jaar naar schatting 50 000 ton laders afgedankt. En volgens andere ramingen slingeren er in Europese kasten en laden meer dan een miljard ongebruikte laders rond.

De milieuvoordelen van het harmoniseren van onze laders zullen ongetwijfeld groot zijn. Het feit dat er niet langer onnodig laders worden verkocht, zal de stapel elektronisch afval een stuk kleiner maken. En een gemeenschappelijke lader zal naar verwachting ook het energierendement verbeteren - conform de nieuwste Europese geharmoniseerde normen - en zo het energieverbruik verminderen.

Wat gebeurt er met alle oude laders?

De Richtlijn betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (DEEEEnglish) (Richtlijn 2002/96/EG), die de inzameling en recycling van elektronische apparatuur bevordert, is sinds februari 2003 van kracht. Deze richtlijn voorziet in inzamelingssystemen waar de consumenten hun gebruikte e-afval gratis kunnen inleveren. Helaas wordt maar een derde van al het elektrisch en elektronisch afval correct verwerkt.

Daarom stelde de Europese Commissie in december 2008 een herziening voor van de Richtlijn betreffende elektrische en elektronische apparatuur; de Commissie stelt nu voor om tot 65% van het gemiddelde gewicht van elektrische en elektronische apparatuur te komen.

Share: FacebookGoogle+LinkedInStuur naar een vriend

Normale tekstgrootteTekstgrootte 200%Pagina afdrukken