Az oldal tartalmát archiváltuk (02/02/2015)
02/02/2015

Navigációs útvonal

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Rádióberendezések és távközlő végberendezések

A zöld környezet mindenekelőtt - Egy töltő mindenhez

One charger for all logo © European Union 2008-2011

Nem egységes mobiltelefon-töltők: az erőforrások felesleges pazarlása

Évente több mint 185 millió mobiltelefont értékesítenek az EU-ban, aminek több mint 50 százaléka cseretelefon. Azzal, hogy megjelennek az új töltőkkel ellátott vagy a régi töltőkhöz már nem használható új mobiltelefonok, várhatóan évente 50 000 tonna töltő válik feleslegessé. Más becslések több mint egy milliárd töltőről szólnak, amelyek Európa szekrényeiben és fiókjaiban hevernek használatlanul.

A töltők egységesítésének várhatóan jelentős kedvező környezeti hatásai lesznek. A feleslegesen eladott kevesebb töltő nyilvánvalóan kevesebb elektronikus hulladékot eredményez. Egy egységes töltő – összhangban a legújabb európai harmonizált szabványokkal – egyúttal várhatóan növeli az energiahatékonyságot és így csökkenti az energiafogyasztást.

És mi történik a régi töltőkkel?

Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól (WEEEEnglish) szóló irányelv, amely az elektronikus berendezések begyűjtését és újrahasznosítását tűzte ki célul (2002/96/EK irányelv), 2003. február óta van érvényben. Az irányelv begyűjtőhelyek kialakítására tesz ajánlást, ahova a vásárlók elektronikus hulladékaikat ingyenesen visszavihetik. Az Európai Unióban azonban az elektromos és elektronikus hulladéknak csupán egyharmadával bánnak jól az emberek.

Ezért 2008 decemberében az Európai Bizottság az elektromos és elektronikus berendezések irányelvének átdolgozását javasolta; a Bizottság az elektromos és elektronikus berendezések átlagsúlyának 65%-át kívánja elérni.

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének

Normál betűméretLegnagyobb betűméretOldal nyomtatása