Sivusto on arkistoitu (02/02/2015)
02/02/2015

Navigointipolku

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Radio- ja telepäätelaitteet

Yksi laturi kaikkiin puhelimiin - Ole ympäristötietoinen

One charger for all logo © European Union 2008-2011

Yhteensopimattomat matkapuhelinlaturit: tarpeetonta resurssien tuhlausta

EU:n alueella myydään vuosittain yli 185 miljoonaa matkapuhelinta, joista yli puolet ostetaan vanhan puhelimen tilalle. Koska uusien puhelinten mukana seuraa uusi laturi eivätkä vanhat laturit sovi uusiin puhelimiin, syntyy vuosittain arvioilta 50 000 tonnia tarpeetonta jätettä. On myös arvioitu, että yli miljardi laturia lojuu käyttämättömänä kaapeissa ja laatikoissa ympäri Eurooppaa.

Latureiden yhtenäistämisestä odotetaan merkittäviä ympäristöhyötyjä. Tarpeettomasti myytyjen latureiden määrän aleneminen vähentää osaltaan syntyvää elektroniikkaromua. Yhteisen laturin odotetaan myös parantavan energiatehokkuutta yhdenmukaistettujen standardien mukaisesti ja siten alentavan energiankulutusta.

Mitä vanhoille latureille tapahtuu?

Helmikuussa 2003 annettu direktiivi 2002/96/EY sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta WEEEEnglish on kannustanut elektroniikkalaitteiden keräämiseen ja kierrättämiseen. Direktiivissä säädetään sellaisten keräysjärjestelmien luomisesta, joiden avulla kuluttajat voivat palauttaa sähkö- ja elektroniikkaromua veloituksetta. Silti vain yksi kolmasosa sähkö- ja elektroniikkaromusta Euroopan unionin alueella käsitellään asianmukaisesti.

Siksi Euroopan komissio ehdotti joulukuussa 2008 sähkö- ja elektroniikkalaiteromua koskevan direktiivin tarkistamista. Komissio haluaa saada kierrätyksen piiriin 65 prosenttia sähkö- ja elektroniikkaromun keskimääräisestä laitekohtaisesta painosta.

Jaa: FacebookGoogle+LinkedInLähetä sivu

Aseta sivu normaalikokoiselle fontilleKasvata fontin kokoa 200 prosentillaTulosta sivu