Ο δικτυακός τόπος αρχειοθετήθηκε στις 02/02/2015
02/02/2015

Διαδρομή πλοήγησης

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Νόμιμη μετρολογία και προσυσκευασία

Τα όργανα μετρήσεων είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλίζεται η ακρίβεια της μέτρησης, κυρίως στις καθημερινές συναλλαγές των καταναλωτών και της βιομηχανίας: ορισμένα παραδείγματα είναι τα υδρόμετρα, τα ταξίμετρα, οι μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος και τα όργανα ζύγισης. Η νομοθεσία της ΕΕ προάγει την ταχεία τεχνολογική καινοτομία και την επιλογή στις διαδικασίες αξιολόγησης της πιστότητας.

Το 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε εντολή pdf - 782 KB [782 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN), στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης (CENELEC) και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τυποποίησης στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών (ETSI) στο πεδίο των οργάνων μετρήσεων να δημιουργήσουν ευρωπαϊκά πρότυπα τα οποία θα επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα των μετρητών των υπηρεσιών κοινής ωφελείας (ύδατος, αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος, θερμότητας) και κατόπιν θα ενισχύσουν την ενεργειακή επάρκεια και τη χειραφέτηση των χρηστών.

Οι προσυσκευασίες συνίστανται σε υλικά προϊόντων και συσκευασίας. Τα περιεχόμενα των προσυσκευασιών θα πρέπει να μετρώνται ώστε να ποσοτικοποιείται η ποσότητα του προϊόντος στο εσωτερικό. Στο σημείο αυτό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η μετρολογία. Επιτρέπει στους παραγωγούς και τις αρχές να ελέγχουν με ακρίβεια τα μεγέθη και τα βάρη όλων των προσυσκευασμένων προϊόντων όπως τα απορρυπαντικά, οι ζωοτροφές, τα παγωτά, τα κατεψυγμένα τρόφιμα, τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τα αναψυκτικά, τα προϊόντα καθαρισμού, οι βαφές, τα σαμπουάν και οι οδοντόκρεμες.
Για τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη, η ΕΕ προκαθορίζει τα επιτρεπόμενα μεγέθη προσυσκευασμένων προϊόντων.

Οι μονάδες μέτρησης είναι απαραίτητες στην καθημερινή ζωή ώστε να διασφαλίζονται οι συναλλαγές και να προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια.

Κυριότερα θέματα

  • Measuring instruments Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • Measuring instruments - Guidance documents English (en)
  • Units of measurement Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • Reference documents Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • Pre-packed products Deutsch (de)English (en)français (fr)

Διαδώστε το: FacebookGoogle+LinkedInΣτείλτε σε ένα φίλο

Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράςΑυξήστε το μέγεθος κατά 200%Εκτύπωση