Navigacijska pot

Industrija strojenja usnja

Strojenje usnja zajema obdelavo surovin, t.j. predelavo surove živalske kože, ki je trohljiv material, v usnje, ki je stabilen material in njegovo obdelavo, tako da ga je mogoče uporabiti v proizvodnji številnih izdelkov za široko porabo.

Industrija strojenja usnja uporablja živalske kože - stranske proizvode mesne in mlečne industrije - ki bi jih morali drugače odstraniti na drugačne načine, kot na primer z odvozom na odlagališče in s sežiganjem. Usnje je glavni izdelek strojarskega sektorja. Je vmesni industrijski izdelek, ki se uporablja v sektorjih industrije izdelkov za široko porabo. Obutvena, oblačilna, pohištvena in avtomobilska industrija ter industrija usnjenih izdelkov predstavljajo za izdelke strojarjev EU najpomembnejše tržišče.

Obdelava živalske kože ustvarja tudi druge stranske proizvode, ki se uporabljajo v številnih industrijskih sektorjih, kot je proizvodnja hrane za male živali in živalske hrane, proizvodnja finih kemičnih izdelkov, vključno za fotografsko dejavnost in kozmetiko ter izdelkov za gnojenje tal in gnojil.

Leta 2006 je sektor strojenja usnja vključeval okoli 3700 podjetij in ustvaril promet v višini 10,6 milijard EUR. Ta podjetja so zaposlovala okoli 52 000 ljudi v EU-27. Strojarne v Evropski uniji so ponavadi v družinski lasti in so mala in srednje velika podjetja. Regionalna koncentracija je velika, industrija pa pogosto igra pomembno vlogo v lokalnem gospodarstvu, saj je prevladujoč ustvarjalec blaginje in zaposlitve.

V okviru globalne konkurenčnosti se posebna pozornost posveča priložnostim in nevarnostim za evropsko industrijo strojenja usnja v razširjeni Evropski uniji. V teku je integracija podjetij iz novih držav članic, ki se ukvarjajo z usnjem in strojenjem, ki bo spodbudila nadaljnje strukturne prilagoditve, ne nazadnje tudi zato, ker se bo ena izmed glavnih primerjalnih prednosti novih držav članic - nizki stroški dela - čez čas skoraj zagotovo zmanjšala.

Industrija strojenja usnja je globalna industrija, strojarji EU pa so zelo odvisni od dostopa do surovin in izvoznih trgov. Četudi se delež EU na svetovnih trgih z razvojem usnjarske industrije v drugih regijah sveta, kot je Azija in Severna, Srednja in Južna Amerika na splošno zmanjšuje, je strojarska industrija EU še vedno največji svetovni dobavitelj usnja na mednarodnem trgu.

Povej naprej: FacebookGoogle+LinkedInpošlji prijatelju

Normalna velikost črkPovečaj črke za 200 odstotkovnatisni stran