Cale de navigare

Industria de prelucrare a pielii

Prelucrarea pielii se referă la tratarea materiilor prime şi constă în transformarea pieii brute de animal, o materie putrescibilă, în piele, un material stabil, care, finisat, este utilizat la fabricarea unei game largi de produse de consum.

Industria de prelucrare a pielii foloseşte piei brute de animal - subprodusele industriei cărnii şi laptelui - care altfel ar fi eliminate prin îngropare sau incinerare. Pielea este un produs industrial intermediar, esenţială sectorului de pielărie şi utilizată în aval de industria bunurilor de consum. Industria de încălţăminte, de confecţii, mobilă, industria auto şi de marochinărie sunt cele mai importante pieţe de desfacere ale industriei europene de prelucrare a pielii.

Procesarea pieii brute de animale generează, de asemenea, produse secundare cu pieţe de desfacere în mai multe sectoare industriale, precum - industria producatoare de hrană pentru animalele de companie, industria produselor chimice fine, cu precădere industria fotografică şi industria cosmetică, şi industria îngrăşămintelor şi a condiţionării solului.

În 2006, sectorul de prelucrare a pielii a cuprins cca. 3 700 de întreprinderi şi a realizat o cifră de afaceri de 10,6 miliarde de euro. Aceste întreprinderi au angajat aproximativ 52 000 de persoane din UE-27. Tăbăcăriile din Uniunea Europeană sunt în marea majoritatea întreprinderi mici şi mijlocii, deţinute de familii. Concentraţia regională este însemnată, industria jucând adesea un rol-cheie în economia locală, asigurând un grad sporit de bunăstare şi de ocupare a forţei de muncă.

În contextul competitivităţii globale, o atenţie specială este acordată riscurilor şi oportunităţilor aferente industriei de prelucrare a pielii într-o Uniune Europeană extinsă. Integrarea întreprinderilor de prelucrare a pielii din noile state membre este în curs de desfăşurare, determinând anumite adaptări structurale ulterioare, în special datorită faptului că unul dintre principalele avantaje comparative din noile state membre - costurile reduse ale forţei de muncă - va scădea în timp.

Industria de pielărie este o industrie mondială, tăbăcarii europeni fiind dependenţi într-o mare măsură de disponibilitatea materiilor prime şi a pieţelor de export. Cu toate că, în general, cota de piaţă a UE pe piaţa mondială tinde să scadă odată cu dezvoltarea industriei pielii şi în alte regiuni ale lumii, cum ar fi Asia şi America, industria europeană de pielărie rămâne cel mai mare furnizor de piele de pe piaţa internaţională.

Partajează: FacebookGoogle+LinkedInTrimite pagina unui prieten

Setează pagina la dimensiunea normală a litereiMăreşte dimensiunea literei cu 200%Tipăreşte pagina