Az oldal tartalmát archiváltuk (02/02/2015)
02/02/2015

Navigációs útvonal

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

A bőripar

Bőrcserzés alatt a nyersanyag kezelését, vagyis az önmagában rothadó anyagnak számító nyersbőr tartós anyaggá, vagyis készbőrré való átalakítását és kikészítését értjük, melynek köszönhetően a készbőr számos különböző fogyasztási cikk gyártásához felhasználható.

A bőripar a hús- és tejipar melléktermékeként keletkező nyersbőrt használja, melyet egyébként más módokon - például szemétlerakókon vagy hulladékégetőkön keresztül - kellene megsemmisíteni. A bőripar elsődleges terméke maga a készbőr, mely köztes termékként kerül felhasználásra a fogyasztásicikk-ipar feldolgozó és kereskedelmi ágazataiban. Az EU bőrgyárainak legfontosabb felvevőpiaca a cipő-, ruha-, bútor-, autó- és bőráru-ipar.

A nyersbőr feldolgozása során keletkező további melléktermékek olyan ipari szektorokban kerülnek felhasználásra, mint az állateledel- és takarmánygyártás, vagy a finomvegyszerek, köztük a fényképészeti és kozmetikai termékek, a talajjavító szerek és trágyák.

A bőripar 2006-ban mintegy 3700 vállalatot számlált, és 10,6 milliárd eurós forgalmat bonyolított le. Ezek a vállalatok az EU 27 tagállamában mintegy 52 000 dolgozót foglalkoztattak. Az Európai Unión belül működő műhelyek jellemzően családi kézben lévő kis-és középvállalkozások. A szektoron belül erős a regionális koncentráció, és a bizonyos régiókban a jólét és a foglalkoztatás elsődleges forrásának számító bőrgyártás gyakran meghatározó szerepet játszik a helyi gazdaságban.

A globális versenyképesség tekintetében különös figyelmet kapnak az európai bőriparnak a kibővült Európai Unión belüli lehetőségei és kockázatai. Az új tagállamok bőriparának integrációja most is folyamatban van, és további strukturális módosításokat tesz majd szükségessé, főleg azért, mert az új tagállamok egyik fő előnye - az alacsony munkaerőköltség - idővel minden bizonnyal csökkenni fog.

A bőrgyártás globális ipar, az EU bőripara így nagymértékben függ a nyersanyagok és az exportpiacok hozzáférhetőségétől. Annak ellenére, hogy az EU világpiacon belüli részesedése más régiók, köztük Ázsia és az amerikai országok bőriparának fejlődése miatt jelenleg csökkenő tendenciát mutat, az EU bőripara továbbra is a nemzetközi piac legjelentősebb bőrellátója.

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének

Normál betűméretLegnagyobb betűméretOldal nyomtatása