Navigointipolku

Nahkateollisuus

Parkitsemiseen kuuluu raakamateriaalien työstäminen, eli helposti pilaantuvien raakavuotien tai -taljojen muuttaminen kestäväksi nahaksi, sekä nahan viimeistely, jotta sitä voidaan käyttää monien kulutustavaroiden valmistuksessa.

Parkitsemisteollisuus käyttää vuotia ja taljoja (liha- ja meijeriteollisuuden sivutuotteita) jotka muuten hävitettäisiin kaatopaikoilla tai polttamalla. Nahka on parkitsemisteollisuuden tärkein tuote. Se on teollisuuden välituote, jolla on vaikutuksensa kulutustuotteiden tuotantoketjuun. Jalkine-, vaatetus-, huonekalu-, ajoneuvo- ja nahka-alat ovat tärkeimpiä EU:n parkitsemisteollisuuden markkinoita.

Vuotien ja taljojen työstäminen luo myös muita sivutuotteita, joiden markkinat ovat useilla teollisuudenaloilla, kuten lemmikkieläinten ruoan ja rehujen tuotannossa, hienokemikaalien, kuten valokuvaus- ja kosmetiikka-aineiden tuotannossa, sekä maanparannuksessa ja lannoitteissa.

Vuonna 2006 parkitsemisteollisuuden yrityksiä oli 3 700 ja alan liikevaihto oli 10,6 miljardia euroa. Nämä yritykset työllistivät noin 52 000 ihmistä EU-27:ssä. Euroopan unionin nahkatehtaat ovat perinteisesti pieniä tai keskisuuria perheyrityksiä. Tehtaat ovat paikallisesti keskittyneitä ja teollisuudella on merkittävä asema paikallistalouksissa, sillä yritykset ovat usein ensisijaisia hyvinvoinnin ja työllisyyden edistäjiä alueilla.

Maailmanlaajuisen kilpailukyvyn kannalta Euroopan nahkateollisuuden mahdollisuudet ja riskit huomioidaan erityisesti laajentuneessa Euroopan unionissa. Uusien jäsenvaltioiden nahkaan ja parkitsemiseen liittyvän liiketoiminnan sisällyttäminen on käynnissä ja se tuo mukanaan rakennemuutoksia, eikä vain siksi, että yksi uusien jäsenvaltioiden pääasiallisista eduista verrattuna muihin - alhaiset työvoimakustannukset - vähenee ajan kuluessa.

Nahan parkitsemisteollisuus on maailmanlaajuinen ala. EU:n nahkatehtaat ovat riippuvaisia raakamateriaalista ja vientimarkkinoista. Vaikka yleensä EU:n osuus maailmanmarkkinoilla on vähenemässä alan kehittyessä muualla maailmassa, kuten Aasiassa ja Amerikassa, EU:n parkitsemisteollisuus on silti maailman suurin nahan toimittaja kansainvälisillä markkinoilla.

Jaa: FacebookGoogle+LinkedInLähetä sivu

Aseta sivu normaalikokoiselle fontilleKasvata fontin kokoa 200 prosentillaTulosta sivu