Navigációs útvonal

Egészségügyi iparágak

Nyilvános konzultáció a gyógyszerek árának megállapítását és a gyógyszerek utáni költségtérítést szabályozó intézkedések átláthatóságáról szóló 89/105/EGK irányelv esetleges felülvizsgálatáról

Szakpolitikai terület

Vállalkozáspolitika

Célcsoport

A konzultációban minden polgár és érdekelt fél részvételére számítunk. Különösen fontos számunkra, hogy az illetékes tagállami hatóságok, gazdasági szereplők, egészségügyi szakemberek és közhasznú szervezetek megosszák velünk véleményüket, észrevételeiket.

A konzultáció időtartama 

2011. március 28-tól 2011.május 30-ig

A konzultáció célja

Az Európai Bizottság az átláthatósági irányelv (89/105/EGK) felülvizsgálatát kezdeményezi. Ennek keretében ki kívánja kérni az érdekelt felek véleményét, hogy meghatározza, hogyan lehetne korszerűsíteni a gyógyszerek árának megállapításával és a gyógyszerek utáni költségtérítéssel kapcsolatos eljárások átláthatóságára vonatkozó hatályos uniós szabályozást.

A gyógyszerek árával és az egyes gyógyszerek árának megtérítésével kapcsolatos döntések a tagállamok nemzeti hatáskörébe tartoznak. Az átláthatósági irányelvet a Tanács azért fogadta el 1989-ben, hogy az Európán belüli szabad gyógyszerforgalmat elősegítse. Hatálybalépése óta az irányelvet nem módosították. Az elmúlt húsz év során azonban a gyógyszerpiac jelentős fejlődésen ment keresztül, és ugyanez mondható el a gyógyszerellátásra fordított kiadások ellenőrzésére hivatott tagállami szakpolitikákról is.

Az irányelv felülvizsgálatáról szóló konzultáció segítségével a Bizottság könnyebben tud majd javaslatokat kidolgozni annak érdekében, hogy a jogszabály az aktuális helyzetben is képes legyen célkitűzéseinek megfelelni. Jelenleg az átláthatósági irányelv hatálya alá kizárólag a gyógyszerkészítmények tartoznak. A konzultáció révén a Bizottság azt is fel kívánja mérni, hogy a jogszabály rendelkezéseit célszerű lenne-e az orvostechnikai eszközökre is kiterjeszteni.

Referenciaanyagok és a témához kapcsolódó konzultációk

  • A Tanács 1988. december 21-i 89/105/EGK irányelve az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek árának megállapítását, valamint a nemzeti egészségbiztosítási rendszerekbe történő felvételüket szabályozó intézkedések átláthatóságáról.
  • A hatásvizsgálat ütemterve pdf - 29 KB [29 KB] English (en)

Kapcsolattartás

Felelős szervezeti egység  Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatóság: Élelmiszer- és egészségügyi ipar, biotechnológia
E-mail cím  entr-consultation-transpdir@ec.europa.eu
Levelezési cím  European Commission (Európai Bizottság), BREY 10/220 (BREY 10/220 iroda), 1049 Bruxelles,
Belgium

Hozzászólások megtekintése

Hozzászólások megtekintése English (en)

A konzultáció eredménye és a további lépések

pdf - 15 KB [15 KB] English (en)

 N/A

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének

Normál betűméretLegnagyobb betűméretOldal nyomtatása