Denna webbplats arkiverades den 02/02/2015
02/02/2015

Sökväg

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Möbelbranschen

Möbelindustrin är huvudsakligen en sammansättningsindustri, som använder olika råvaror för att tillverka sina produkter. Dessa varierar från trä och träbaserade skivor till metall, plast, textil, läder och glas. Det finns många olika slags möbler (t.ex. stolar, soffor, bord, garderober, kök, madrasser) med mycket olika användningsområden (t.ex. hushåll, skolor, kontor).

I dag håller EU:s möbelindustri en hög produktionskvalitet i tekniskt och estetiskt avseende och när det gäller design och mode och har ett gott rykte världen över.

Den europeiska möbelbranschen omfattar omkring 150 000 företag, genererar en omsättning på nästan 126 miljarder euro och ett mervärde på 38 miljarder euro samt sysselsätter omkring 1,4 miljoner människor (EU27, 2006). De största tillverkarna (med avseende på produktionsvärde) är Italien och Tyskland följt av Storbritannien, Frankrike och Spanien och, i mindre utsträckning, Polen.

Sektorn domineras av mikroföretag (86 % av EU:s möbelföretag har mindre än 10 anställda), men det finns också några stora tillverkare. De små företagen fungerar ofta som underleverantörer till större företag och producerar t.ex. komponenter och halvfabrikat för slutframställningen och sammansättningen av möbler. Trämöbler som används i sovrum, matsalar, vardagsrum och andra utrymmen är tillsammans med plast- och metallmöbler de produkter som dominerar produktionen i EU (38 % av det totala värdet av möbelproduktionen). Andra viktiga undersektorer är stolar och kontorsmöbler (29 % respektive 17 %) liksom köksmöbler (12 %).

Över åren och som ett svar på konkurrenstrycket, särskilt den internationella konkurrensen, har möbelföretagen genomgått en långdragen omstrukturerings- och moderniseringsprocess och produktionsvolymerna har gått ner. Från 2005 ökade produktionsvolymerna något, men under 2008 vändes denna positiva trend och produktionen minskade igen. De viktigaste konkurrensfaktorerna för branschen är forskning och innovation, skicklighet och kvalitet, design och mervärde, kunskap och know-how, tillsammans med ett förbättrat tillträde till marknader i tredjeländer.

Dela med dig: FacebookGoogle+LinkedInTipsa en vän

Normal textstorlekÖka textstorlek med 200 procentSkriv ut denna sida