Ta spletna stran je bila arhivirana (02/02/2015)
02/02/2015

Navigacijska pot

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Sektor pohištvene industrije

Pohištvena industrija je dejansko montažna industrija, ki za izdelavo svojih izdelkov uporablja različne surovine. Ti obsegajo od lesa in lesnih plošč do kovin, plastike, tekstila, usnja in stekla. Obstaja veliko različnih vrst pohištva (npr. stoli, zofe, mize, garderobne omare, kuhinje, posteljni vložki) za različne namene uporabe (npr. v gospodinjstvu, šolah, pisarnah).

Dandanes ima pohištvena industrija EU visoko stopnjo kakovosti proizvodnje v tehnološkem, estetskem, oblikovnem in modnem smislu ter svetovno veljavo.

Evropski pohištveni sektor združuje okoli 150.000 podjetij, ustvarja skoraj 126 milijard EUR prihodka od prodaje in 38 milijard EUR dodane vrednosti ter zaposluje okoli 1,4 milijona ljudi (EU-27, 2006). Glavni proizvajalki (v smislu vrednosti proizvodnje) sta Italija in Nemčija, sledijo jima Združeno kraljestvo, Francija in Španija ter v manjši meri Poljska.

V sektorju prevladujejo mikro podjetja (86 % pohištvenih podjetij EU ima manj kot 10 delavcev), toda tukaj je tudi nekaj večjih proizvajalcev. Mala podjetja pogosto delujejo kot podpogodbeniki večjim podjetjem in proizvajajo, na primer, sestavne dele in polizdelke za končne izdelke in montažo pohištva. Leseno pohištvo, ki se ga uporablja v spalnicah, jedilnicah, dnevnih sobah in v drugih prostorih skupaj s plastičnim in kovinskim pohištvom, je med prevladujočimi izdelki, ki so proizvedeni v EU (38 % celotne vrednosti proizvodnje pohištva). Drugi pomembni proizvodni podsektorji so sedeži in pisarniško pohištvo (prvo 29 % in drugo 17 %) ter tudi pohištvo za kuhinje (12 %).

Z leti in kot odziv na konkurenčni pritisk, zlasti mednarodne konkurence, so šla pohištvena podjetja skozi dolgotrajen postopek prestrukturiranja in posodobitve, zato se je obseg proizvodnje zmanjšal. Od leta 2005 se je obseg proizvodnje nekoliko povečal, toda v letu 2008 se je ta pozitivni trend obrnil in proizvodnja je ponovno padla. Glavni dejavniki konkurenčnosti v sektorju vključujejo raziskave in inovacije, usposobljenost in kakovost, obliko in dodano vrednost, znanje in izkušnje, skupaj z boljšim dostopom do trgov tretjih držav.

Povej naprej: FacebookGoogle+LinkedInpošlji prijatelju

Normalna velikost črkPovečaj črke za 200 odstotkovnatisni stran