Acest site a fost arhivat la data de 02/02/2015
02/02/2015

Cale de navigare

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Sectorul industriei mobilei

Industria mobilei este în principal o industrie de asamblare, care foloseşte diverse materii prime pentru a obţine produsul final. Acestea pot fi de la lemn şi plăci de lemn, până la elemente din metal, plastic, materii textile, piele şi sticlă. Există multe tipuri de mobilă (de exemplu scaune, canapele, dulapuri, mobile de bucătărie, saltele) cu întrebuinţări foarte diverse (în case, şcoli, birouri).

In zilele noastre, industria europeană a mobilei are un nivel ridicat al calităţii producţiei în termeni tehnici, estetici, de design şi modă, şi are o imagine foarte bună la nivel mondial.

Sectorul european al mobilei cuprinde aproximativ 150 000 de companii, generează o cifră de afaceri de aproape €126 miliarde şi o valoare adăugată de €38 miliarde. In acest sector sunt angajate aproximativ 1,4 milioane de persoane (EU27, 2006). Principalii producători (în materie de valoare a producţiei) sunt Italia şi Germania, urmate de Marea Britanie, Franţa şi Spania, şi în mai mică măsură Polonia.

Acest sector este dominat de micro întreprinderi (86% dintre întreprinderile de mobilă din Europa au mai puţin de 10 angajaţi), dar există şi câţiva producători mari. Companiile mici funcţionează deseori ca subcontractanţi ai companiilor mai mari, pentru producţia unor elemente sau a unor produse semifinite pentru fabricarea produselor finite sau asamblarea mobilei. Mobila din lemn pentru dormitoare, sufragerii, saloane şi alte spaţii, alături de mobila din plastic şi metal sunt produsele cele mai fabricate în UE (38% din valoarea totală a producţiei de mobilă). Un alt subsector important al producţiei este reprezentat de mobila de birou şi scaune (29% şi respectiv 17%), precum şi mobila de bucătărie (12%).

De-a lungul anilor, ca răspuns la presiunea competiţiei, mai ales a competiţiei internaţionale, companiile de mobilă au întreprins un lung proces de restructurare şi modernizare iar volumele producţieiau scăzut. Din 2005 volumele producţiei au crescut uşor, dar în 2008 această tendinţă ascendentă s-a inversat şi producţia a scăzut din nou. Factorii principali care influenţează competitivitatea în acest sector sunt cercetarea şi inovarea, calificările şi calitatea, designul şi rentabilitatea, cunoştinţele şi priceperea, alături de un acces mai bun la pieţele din ţările terţe.

Partajează: FacebookGoogle+LinkedInTrimite pagina unui prieten

Setează pagina la dimensiunea normală a litereiMăreşte dimensiunea literei cu 200%Tipăreşte pagina