Kruimelpad

De meubelindustrie

De meubelsector is in wezen een assemblage-industrie, die diverse grondstoffen gebruikt om haar producten te vervaardigen. Deze grondstoffen variëren van hout en houten panelen tot metaal, plastic, textiel, leer en glas. Er bestaan veel verschillende soorten meubels zoals stoelen, banken, tafels, kasten, keukens, bedden) . Deze zijn bestemd voor zeer uiteenlopend gebruik, zoals het gebruik in huishoudens, scholen en kantoren.

De kwaliteit van de productie door de Europese meubelsector is erg hoog in zowel technisch als esthetisch opzicht. De meubels zijn modieus en van goed design, en hebben een sterke wereldwijde reputatie.

De Europese meubelsector telt ongeveer 150.000 bedrijven, die een omzet van bijna 126 miljard euro en een toegevoegde waarde van 38 miljard euro realiseren. Ongeveer 1.4 miljoen mensen vinden werk in deze sector.(EU27, 2006). De voornaamste producenten (wat de productiewaarde betreft) zijn Italië en Duitsland, gevolgd door Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje en, zij het in mindere mate, Polen.

De sector bestaat vooral uit micro-ondernemingen (86% van de Europese meubelmakers telt minder dan 10 werknemers), maar er zijn ook enkele grote bedrijven. Kleine ondernemingen zijn vaak onderaannemers voor grote bedrijven, en leveren bijvoorbeeld onderdelen en halffabrikaten voor het assembleren en afwerken van meubels. Houten meubilair voor slaap-, eet- en woonkamers en andere ruimten zijn, naast plastic en metalen meubels, de meest vervaardigde producten in de EU (38% van de totale waarde van de productie). Andere belangrijke onderdelen van de sector zijn stoelen en kantoormeubilair (29% en 17% respectievelijk) en keukens (12%).

In de loop van de jaren en in antwoord op de toenemende druk van de, vooral internationale, concurrentie, hebben meubelbedrijven zich moeizaam geherstructureerd en gemoderniseerd en nam de productie af. Tot 2005, toen de productie weer wat toenam, maar in 2008 keerde het tij en de productie daalde opnieuw. De grootste troeven voor het concurrentievermogen zijn onderzoek en vernieuwing, vakmanschap en kwaliteit, design en toegevoegde waarde, kennis en know-how, naast een betere toegang tot de markt buiten de EU.

Share: FacebookGoogle+LinkedInStuur naar een vriend

Normale tekstgrootteTekstgrootte 200%Pagina afdrukken