Az oldal tartalmát archiváltuk (02/02/2015)
02/02/2015

Navigációs útvonal

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

A bútoripari szektor

A bútoripar alapvetően egy összeszerelési iparág, amely a fától és a faalapú lapoktól kezdve a fémekig, műanyagokig, textíliákig, bőrig és üvegig terjedően különböző alapanyagokat használ fel termékei előállításához. Számos különböző bútorfajta létezik (pl. székek, kanapék, asztalok, szekrények, konyhabútorok, matracok) különböző célú felhasználással (pl. háztartások, iskolák vagy irodák számára).

Az EU bútoripara műszaki elvárások, esztétika, formatervezés és divat szempontjából egyaránt magas gyártási minőséget biztosít, és világszerte erős imázst alakított ki.

Az európai bútoriparban kb. 150 000 vállalat tevékenykedik, melyek közel 126 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le, 38 milliárd eurós hozzáadott értéket állítanak elő, és kb. 1,4 millió embert foglalkoztatnak (EU27, 2006). A fő gyártók (a termelés értéke alapján) Olaszország és Németország, őket követi az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország, majd - nem sokkal utánuk - Lengyelország következik.

Az ágazatban elsősorban mikrovállalatok működnek (az EU bútoripari vállalatainak 86%-a 10-nél kevesebb dolgozót foglalkoztat), de néhány nagy gyártó vállalat is létezik. A kisebb vállalatok gyakran nagyobb vállalatok alvállalkozóiként dolgoznak, és például bútorelemeket és félkész termékeket állítanak elő a bútor befejezéséhez és összeszereléséhez. Az EU-ban leggyakrabban előállított termékek a hálószobákban, étkezőkben, nappalikban és más helyiségekben használt fabútorok, valamint műanyag és fémbútorok (az előállított bútorok teljes értékének 38%-a). A jelentősebb alágazatok között emelhetjük még ki az ülőbútorokat és az irodai bútorokat (29%, illetve 17%), valamint a konyhabútorokat (12%).

Az évek során, a verseny - különösen a nemzetközi verseny - nyomására a bútoripari vállalatok hosszas szerkezetátalakítási és újítási folyamaton mentek keresztül, a termelés mennyisége pedig csökkent. 2005-től kezdődően a termelt mennyiség enyhén nőtt, de 2008-ban ez a pozitív trend megfordult, és a termelés újra csökkent. Az ágazat versenyképességének főbb tényezői a kutatás és innováció, a szaktudás és a minőség, a dizájn és a hozzáadott érték, a tudás és a know-how, valamint a harmadik országok piacához való jobb hozzáférés.

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének

Normál betűméretLegnagyobb betűméretOldal nyomtatása