Navigointipolku

Huonekaluteollisuus

Huonekaluteollisuus on pääasiassa kokoonpanovalmistusta, jonka materiaaleja ovat mm. puu, puupaneelit, metallit, muovit, tekstiilit, nahka ja lasi. Yritykset valmistavat mm. tuoleja, sohvia, pöytiä, kaappeja, keittiökalusteita ja patjoja eri käyttökohteita, kuten kotitalouksia, kouluja ja toimistoja, varten.

Euroopan unionin maissa valmistetut huonekalut on suunniteltu ja muotoiltu korkeatasoisesti. Ne ovat teknisesti ja esteettisesti laadukkaita ja muodin mukaisia, ja niillä on vahva imago kaikkialla maailmassa.

Euroopan huonekaluteollisuudessa toimii noin 150 000 yritystä, joiden liikevaihto on lähes 126 miljardia € ja tuotteiden jalostusarvo 38 miljardia. Yritykset työllistävät noin 1,4 miljoonaa henkeä (EU27, 2006). Huonekalujen suurimmat tuottajamaat ovat Italia, Saksa, Iso-Britannia, Ranska ja Espanja sekä Puola, jonka tuotanto on arvoltaan jonkin verran edellä lueteltuja maita vähäisempää.

EU:n huonekaluteollisuuden yrityksistä 86 % on mikroyrityksiä, joissa on alle 10 työntekijää. Alalla toimii myös muutamia suuryrityksiä. Pienyritykset toimivat usein suuryritysten alihankkijoina ja valmistavat mm. osia ja aihioita viimeisteltäviä ja kokoonpantavia kalusteita varten. Kaikista EU:n alueella tuotettavista huonekaluista makuu-, ruokailu-, oleskelu- ja muiden asuintilojen muovisten, metallisten ja puukalusteiden osuus tuotannon arvosta on 38 %, istuimien 29 %, toimistokalusteiden 17 % ja keittiökalusteiden 12 %.

Erityisesti kansainvälisen kilpailun takia huonekaluteollisuus on kuluneina vuosina läpikäynyt rakennemuutoksenja modernisoinut tuotantoaan. Tästä syystä tuotantomäärät ovat laskeneet. Vuonna 2005 tuotanto alkoi nousta, mutta vuonna 2008 se kääntyi jälleen laskuun. Huonekaluteollisuuden tärkeimmät kilpailutekijät ovat tutkimus ja innovaatiot, laatu ja ammattitaito, muotoilu ja lisäarvo, tietotaito ja osaaminen sekä parempi pääsy kolmansien maiden markkinoille.

Jaa: FacebookGoogle+LinkedInLähetä sivu

Aseta sivu normaalikokoiselle fontilleKasvata fontin kokoa 200 prosentillaTulosta sivu