Denna webbplats arkiverades den 02/02/2015
02/02/2015

Sökväg

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Överblick över skoindustrisektorn

Skosektorn är en diversifierad industri som arbetar med en mängd material (textilier, plast, gummi och läder) och produkter av olika slag från herr-, dam- och barnskor till mer specialiserade produkter som snowboardboots och skyddsskor. Denna mångfald av konsumentvaror motsvaras av en mängd industriella processer,företag och marknadsstrukturer.

EU-åtgärder syftar till att främja innovation, konkurrenskraft och konkurrens mellan de företag som är verksamma inom sektorn, till att bekämpa bedrägerier och förfalskningar, och till att skydda konsumenthälsa och miljö.

Under 2006 omfattade skosektorn 26 600 företag som tillsammans hade en omsättning på 26,2 miljarder, skapade ett mervärde på 6,9 miljarder (0,5% av all tillverkning i Europeiska unionen), och direkt stod för 388 000 arbetstillfällen. Två tredje delar av all den tillverkning av skor som sker i EU är koncentrerad till tre länder: Italien, Spanien och Portugal. Italien står ensamt för ca 50% av EU:s tillverkning.

Europeiska skoindustrin består av ett stort antal små företag (om ett 20-tal anställda), och de flesta av dessa är lokaliserade till regioner med låg mångfald vad gäller industri. Men det finns naturligtvis skillnader mellan medlemsstaterna: ett franskt eller tyskt företag sysselsätter normalt ca 100 arbetare, medan ett spanskt eller italienskt i genomsnitt har tolv anställda. De andra medlemsstaterna placerar sig någonstans mitt emellan dessa ytterligheter.

Dela med dig: FacebookGoogle+LinkedInTipsa en vän

Normal textstorlekÖka textstorlek med 200 procentSkriv ut denna sida