Ta spletna stran je bila arhivirana (02/02/2015)
02/02/2015

Navigacijska pot

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Pregled industrijskega sektorja obutve

Obutveni sektor je raznolika industrija, ki zajema številne različne materiale (tekstil, plastiko, gumo in usnje) in izdelke iz različnih vrst moške, ženske in otroške obutve do bolj specializiranih izdelkov, kot so čevlji za deskanje na snegu in zaščitna obutev. Ta raznolikost končnih izdelkov ustreza množici industrijskih procesov, podjetij in tržnih struktur.

Namen ukrepov EU je spodbuditi inovativnost, konkurenčnost in konkurenco med družbami iz tega sektorja, boriti se proti goljufijam in ponarejanju ter zaščititi zdravje potrošnikov in okolje.

Leta 2006 je obutveni sektor vključeval 26 600 podjetij in je ustvaril 26,2 milijardi EUR prometa in 6,9 milijard EUR dodane vrednosti (0,5 % skupne proizvodnje Evropske unije) ter je neposredno zaposloval 388 000 ljudi. Dve tretjini skupne proizvodnje obutve EU sta dejansko skoncentrirani v treh državah: Italiji, Španiji in na Portugalskem, pri čemer Italija proizvede okoli 50 % celotne proizvodnje EU.

Evropsko obutveno industrijo sestavlja veliko število majhnih podjetij (okoli 20 zaposlenih) in večina se jih nahaja v regijah z malo industrijske raznolikosti. Vendar obstajajo med posameznimi državami članicami razlike: francoska in nemška podjetja zaposlujejo okoli 100 delavcev, medtem ko jih španska in italijanska podjetja zaposlujejo okoli ducat. Druge države članice so med tema dvema ekstremoma.

Povej naprej: FacebookGoogle+LinkedInpošlji prijatelju

Normalna velikost črkPovečaj črke za 200 odstotkovnatisni stran