Deze website is gearchiveerd sinds 02/02/2015
02/02/2015

Kruimelpad

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Overzicht van de schoenindustrie

De schoenindustrie is een gevarieerde sector die een ruim assortiment van materialen verwerkt (textiel, plastic, rubber en leer) en die verschillende soorten schoeisel produceert, van heren-, dames- en kinderschoeisel tot meer gespecialiseerde producten als snowboardlaarzen en veiligheidsschoenen. Deze verschillende eindproducten zijn het resultaat van een veelheid van industriële processen, ondernemingen en marktstructuren.

Het EU-beleid streeft naar het bevorderen van innovatie en concurrentievermogen van bedrijven in de sector, het bestrijden van fraude en namaak en bescherming van het milieu en de gezondheid van de consument.

In 2006 bestond de schoenindustrie uit 26.600 bedrijven met een omzet van 26.2 miljard euro en 6.9 miljard toegevoegde waarde (0.5% van de totale Europese verwerkende industrie) waarin 388 000 mensen werk vonden. Tweederde van de totale Europese schoenindustrie is momenteel geconcentreerd in drie landen: Italië, Spanje en Portugal. Italië levert ongeveer 50% van de Europese productie.

De Europese schoenindustrie telt een groot aantal kleine ondernemingen (ongeveer 20 werknemers). De meeste daarvan liggen in gebieden met een weinig gevarieerde industrie. Toch zijn er verschillen tussen de lidstaten: Franse en Duitse bedrijven hebben ongeveer 100 mensen in dienst, terwijl Spaanse en Italiaanse ondernemingen gemiddeld een dozijn arbeidsplaatsen bieden. In de andere lidstaten ligt dat daar ergens tussenin.

Share: FacebookGoogle+LinkedInStuur naar een vriend

Normale tekstgrootteTekstgrootte 200%Pagina afdrukken