Az oldal tartalmát archiváltuk (02/02/2015)
02/02/2015

Navigációs útvonal

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

A cipőipar áttekintése

A cipőipari szektor egy rendkívül sokszínű iparág, amely az anyagok (textil, műanyag, gumi, bőr) és a termékek igen széles választékát öleli fel, kezdve a különböző típusú férfi, női és gyermekcipőktől egészen az olyan speciális termékekig, mint a snowboard bakancsok vagy a védőlábbelik. A végtermékek sokfélesége pedig az ipari eljárások, a vállalkozások és a piaci struktúrák kivételesen nagy számával párosul.

Az EU e téren tett intézkedéseinek célja az innováció, a versenyképesség és a szektorban tevékeny vállalatok közötti verseny előmozdítása, a csalás és a hamisítás leküzdése, valamint a fogyasztók egészségének és a környezet védelmének biztosítása.

A cipőipari szektor 2006-ban 26 600 vállalkozást számlált, melyek összesen 26,2 milliárd eurós forgalmat, és 6,9 milliárd euró hozzáadott értéket termeltek (az Európai Unió teljes gyártásának 0,5%-a), és közvetlenül 388 000 dolgozót foglalkoztattak. Az EU cipőiparának kétharmada tulajdonképpen három országra koncentrálódik: Olaszország, Spanyolország és Portugália, és ezen belül az EU-ban gyártott cipők mintegy 50%-a Olaszországban készül.

Az európai cipőipar nagy számú kisvállalkozásból áll (körülbelül 20 dolgozó), melyek nagy része kevés iparágnak otthon adó régiókban működik. A helyzet azonban tagállamonként eltérő: míg a francia és német vállalatok munkavállalóinak száma 100 körül alakul, a spanyol és az olasz vállalkozások csak mintegy tucatnyi dolgozót foglalkoztatnak. A többi tagállam megfelelő értéke e két véglet között mozog.

Link ajánlása: FacebookGoogle+LinkedInKüldje el az oldalt ismerősének

Normál betűméretLegnagyobb betűméretOldal nyomtatása