Ο δικτυακός τόπος αρχειοθετήθηκε στις 02/02/2015
02/02/2015

Διαδρομή πλοήγησης

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Επισκόπηση του βιομηχανικού τομέα υποδημάτων

Ο τομέας των υποδημάτων είναι μια ποικιλόμορφη βιομηχανία που καλύπτει μεγάλη ποικιλία υλικών (υφάσματα, πλαστικά, καουτσούκ και δέρμα) και προϊόντων, από διάφορα είδη υποδημάτων για άντρες, γυναίκες και παιδιά μέχρι πιο εξειδικευμένα προϊόντα όπως μπότες για χιονοσανίδες και υποδήματα ασφαλείας. Αυτή η ποικιλομορφία τελικών προϊόντων αντιστοιχεί σε πλήθος βιομηχανικών διαδικασιών, επιχειρήσεων και διαρθρώσεων αγοράς.

Η δράση της ΕΕ αποσκοπεί στην προώθηση της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και του ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, στην καταπολέμηση της απάτης και της παραποίησης, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών.

Το 2006 ο τομέας των υποδημάτων περιλάμβανε 26.600 επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών €26,2 δισ. και €6,9 δισ. σε προστιθέμενη αξία (0,5% της συνολικής μεταποιητικής βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ενώ απασχολούσε ευθέως 388.000 άτομα. Τρεις χώρες συγκεντρώνουν τα δύο τρία της συνολικής παραγωγής υποδημάτων στην ΕΕ: η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Το 50% της παραγωγής προέρχεται από την Ιταλία.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία υποδημάτων αποτελείται από μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων (περίπου 20 υπάλληλοι), οι περισσότερες από τις οποίες είναι εγκατεστημένες σε περιφέρειες με χαμηλή διαφοροποίηση της οικονομίας. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Οι γαλλικές και οι γερμανικές επιχειρήσεις απασχολούν περίπου 100 εργαζόμενους, ενώ οι ισπανικές και οι ιταλικές έχουν προσωπικό περίπου 10 ατόμων. Τα υπόλοιπα κράτη μέλη βρίσκονται κάπου ανάμεσα.

Διαδώστε το: FacebookGoogle+LinkedInΣτείλτε σε ένα φίλο

Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράςΑυξήστε το μέγεθος κατά 200%Εκτύπωση