Cale de navigare

Inginerie electrică

Ingineria electrică reprezintă 3% din producţie, valoare adăugată şi locuri de muncă în UE25. 9.615 de întreprinderi de inginerie electrică, cu 20 sau mai mulţi angajaţi, au produs, în anul 2004, aparatură şi echipament electric în valoare de 192.870 miliarde de euro, angajând în mod direct 1.237.000 de oameni.

Ca principal furnizor către alte sectoare, ingineria electrică este foarte sensibilă la ciclicitate.

Piaţa UE a ingineriei electrice este cea mai mare din lume (181 miliarde de euro), urmată de SUA şi Japonia (96 miliarde de euro şi 84 miliarde de euro).

Există două directive europene principale care se aplică echipamentului electric şi electronic, legate de sănătate, siguranţă şi performanţă:

  • Directiva echipamentelor de joasă tensiune (DJT) 2006/95/CE
  • Directiva compatibilităţii electromagnetice (CEM) 2004/108/CE.

Acestea se bazează pe principiile aşa-numitei "noi abordări", care asigură un nivel ridicat de protecţie. Ele prevăd cerinţe esenţiale, uzul voluntar al standardelor şi procedurile de evaluare a conformităţii care urmează să fie aplicate. Absenţa cvasi-totală a intervenţiei părţilor terţe în procesul de evaluare a conformităţii reduce cu mult povara ce le revine producătorilor. Este considerat un model şi pentru alte blocuri comerciale. Prin intermediul celor de mai sus şi a aplicării marcajului CE, aceste directive au contribuit în mod direct şi substanţial la piaţa unică a produselor electrice şi electronice.

Ar putea fi de asemenea necesară aplicarea unor cerinţe suplimentare privind mediul (ex.: RoHS, WEEE, Directivele 2000/55/CE şi 1996/57/CE privind cerinţele de randament energetic). O listă neexhaustivă a legislaţiei UE ce afectează produsele electrice English (en) este pusă la dispoziţia dvs. pentru mai multe informaţii.

Informaţii importante

  • Electrical Safety: Low Voltage Directive (LVD) Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • Electromagnetic Compatibility (EMC) Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • Low Voltage Directive (LVD) 2006/95/EC (*) English (en)
  • Electromagnetic Compatibility (EMC) Legislation: Directive 2004/108/EC English (en)

Partajează: FacebookGoogle+LinkedInTrimite pagina unui prieten

Setează pagina la dimensiunea normală a litereiMăreşte dimensiunea literei cu 200%Tipăreşte pagina